Det er lang tid siden, at jeg har beskæftiget mig med Connie Ringgaard, Danmarks mest forhadte person. I lang tid overklistrede hun sin Facebook-profil med “dødsannoncer“, hvor hun gav vaccinen skylden for dødsfaldene. Alt i alt har hun egentlig været forudsigelig og kedelig i lang tid.
Den 16. november 2024 slog hun imidlertid et opslag op, der dog stadig handler om vacciner, men denne gang om HPV-vaccinen:
Connie Ringgaard deler så et skærmbillede fra et privat Facebook-opslag. Da det netop er fra et privat opslag, så viser jeg kun den del, der muligvis kommer fra en skole:
Connie Ringgaard lægger ud med at kalde landets skoler for sundhedseksperter aka vaccinepushere. Landets skoler følger imidlertid blot Sundhedsstyrelsens anbefalinger, og videregiver disse. Hvilke anbefalinger skulle de ellers følge? Anbefalinger fra tossede antivaxxere, der spreder misinformation om vaccinerne, eller i værste fald spreder desinformation, altså bevidste løgne, om vaccinerne?
Skolen tager slet ikke stilling til, om forældre og eventuelt børn, skal tage imod vaccinerne. De videregiver blot anbefalingerne, og henviser med et link til Sundhedsstyrelsens side om HPV-vaccination af tolvårige. Her kan man blandt andet læse følgende anbefalinger:
Dit barn skal vaccineres to gange for at være bedst muligt beskyttet. Der skal gå mindst fem måneder mellem de to vaccinationer, og begge skal være givet inden for 13 måneder.
Børn på 15-17 år skal have tre vaccinationer for at være bedst muligt beskyttet. Anden dosis får man efter mindst én måned og tredje dosis mindst tre måneder efter den anden. Alle tre doser skal gives inden for et år.
Altså den anbefaling, som skolen blot videregiver. Om det skriver Connie Ringgaard så:
Hvis man har en flig af en hjerne, kan man se, det ikke giver nogen mening rent videnskabeligt.
Se, hvis man har en flig af en hjerne, så undersøger man tingene, inden man skriver sådan noget. Det har Connie Ringgaard tilsyneladende ikke gjort, så hvad kan man konkludere af det?
Alderen på de 15 år burde i den grad give et fingerpeg, for hvad er man også under, når man er under 15 år. Så er man også under den seksuelle lavalder. Og hvordan smitter HPV (human papillomavirus)? Jo, den smitter ved seksuelt samvær.
Det er sådan, at HPV-vaccinen beskytter bedst, hvis den gives inden den seksuelle debut, hvorfor man kun behøver to vaccinationer inden. Da den gennemsnitlige seksuelle debutalder for unge er omkring 16 år, har man altså valgt grænsen ved de 15 år, der så også er den seksuelle lavalder samt den alder, hvor den unge selv kan give informeret samtykke jf. sundhedslovens § 17. Når man anbefaler HPV-vaccination til 12-årige, og vaccinationen er en del af børnevaccinationsprogrammet, er det selvfølgelig fordi, at man kan være rimelig sikker på, at det er før den seksuelle debut.
Rent videnskabeligt giver det god mening, men nu skal vi så lære dansklæreren noget nyt. Det hedder ikke “pseudo-science” på dansk. Det hedder “pseudovidenskab”. På engelsk vil man også typisk skrive det uden bindestreg som “pseudoscience”. Imidlertid er ovennævnte ikke pseudovidenskab, da den bygger på videnskabelig evidens. Men når man opstiller regler som ovenstående, så skal grænsen jo sættes et sted. Dagen før man fylder 16 år, må man heller ikke købe øl og vin, men det må man godt dagen efter … og så nævner jeg ikke engang dansklærerens underlige forkortelse af jævnfør … Nåh ja, det kom jeg så alligevel til at nævne.
Kommentér på Facebook-opslaget.
Topfoto: CDC, Unsplash