Vejrdebatgruppen

På Facebook har TV 2 Vejret en offentlig gruppe ved navn “TV 2 VEJRETs vejrdebat“. Administratorerne er primært fra TV 2 Vejret.

Gruppen har imidlertid været domineret af chemtrails-folket, der gennem længere tid har lavet opslag i gruppen. Derfor holdt gruppen den 20. juli 2024 en afstemning:

Hej alle sammen! Jeg har bemærket, at der ofte dukker opslag og kommentarer op om "chemtrails" og geoengineering i gruppen. Selvom debat er velkommen her, føler jeg, at disse emner ofte fører til improduktive diskussioner og ikke bidrager til en mere dybdegående forståelse af vejr og klima. Da der ikke er videnskabeligt belæg for chemtrails, omend klima modifikation er et interessant videnskabeligt emne (eller kan være det i hvert fald), vil jeg gerne høre jeres mening om, hvorvidt debat om chemtrails og geoengineering skal fortsætte i gruppen. Vil du have, at debat om chemtrails og geoengineering er tilladt i gruppen? Denne afstemning er ikke bindende, men den vil give mig en bedre forståelse af gruppens holdning til dette emne.

Afstemningsresultat

Se afstemning

Som det ses, så er resultatet, at 50% (152 stemmer) mener, at debat om chemtrails og geoengineering bør suspenderes midlertidigt. 15% (45 stemmer) mener, at falske nyheder skal fjernes og 10% (30 stemmer) mener, at debat om chemtrails og geoengineering bør suspenderes for altid.

På baggrund af afstemningsresultatet, har gruppen fredag aften, ændret deres retningslinjer for gruppen:

Kære medlemmer, Som I ved, har vi for nylig afholdt en afstemning om emnet chemtrails og manipulation af vejret. Flertallet af jer har givet udtryk for, at dette emne ikke hører til i vores gruppe. Vi har lyttet til jeres feedback og vil derfor indføre følgende retningslinje: Opslag om chemtrails og manipulation af vejret af konspiratorisk karakter vil ikke længere blive tolereret i gruppen. Reglerne i gruppen vil blive opdateret for at reflektere dette. Hvorfor denne beslutning? Vores gruppe er dedikeret til en saglig og informeret debat om vejret. Emnet chemtrails falder uden for dette område, da der ikke findes videnskabelig evidens for, at det forekommer. Diskussioner om chemtrails har desuden en tendens til at polarisere og skabe en usund debatkultur. Hvad betyder det for dig?
Respekter venligst gruppens retningslinjer. Opslag, der overtræder disse retningslinjer, vil blive fjernet. Hold dig til emner, der er relateret til vejret på en videnskabelig og faktuel måde. Bidrag til en konstruktiv og respektfuld debat. Vi håber på jeres forståelse for denne beslutning. Emnet vil blive taget til afstemning igen imod slutningen af året. Hvis emnet ender med at blive savnet, så skal det selvfølgelig kunne komme på tale igen. Hilsen Mikkel Noyé Knudsen Administrator

Se opslag

Herefter tolereres opslag om chemtrails og manipulation af vejret af konspiratorisk karakter ikke længere i gruppen.

Allerede lørdag morgen kom det første opslag, der overskred de nye retningslinjer:

Andreas Brusgaard Nyholm [vært på TV 2 Vejret og administrator i gruppen] Som skaber af denne gruppe og som meteorolog, finder du det ikke kritisabelt at skjule sandheden? Som meteorolog ved du, at vejrmodifikation finder sted og anvendes til utallige formål, hovedsageligt til frembringelse af regn og tørke, men du ved også at HAARP anvendes til at påvirke jetstrømmene i atmosfæren. Du er tydeligvis ikke bedre end den betalte presse og fremlægger kun hvad den offentlige tro er trods tydelige beviser om modsatte. Vær dog en mand og fortæl sandheden.

Opslaget er – ikke overraskende – slettet

Opslaget er jo et glimrende eksempel på, at disse mennesker tror, at de besidder den endegyldige sandhed. Selvom meteorologerne på daglig basis fortæller dem sandheden om vejret, så strider sandheden imod deres falske forestillinger. Da de er så sikre på, at de besidder sandheden, så må det jo betyde, at meteorologerne lyver. Ikke på noget tidspunkt falder det dem ind, at det er dem, der tror på en løgn.

Der er imidlertid et enkelt gran af sandhed i det Heintz J. Svarter skriver. Skypodning anvendes nemlig af flere lande til at frembringe regn. Skypodning går kort fortalt ud på, at man skyder raketter op i eksisterende skyer. Raketterne spreder herefter typisk sølviodid i skyerne, hvor sølviodiden virker som kondenskerner for vandet, der herefter falder som regn. Sølviodiden kan også spredes fra fly i skyerne. Denne teknik er tudsegammel og allerede i 1940’erne begyndte man at eksperimentere med den. Carl Barks lavede ovenikøbet en Anders And-historie ved navn “The Master Rainmaker” i 1953, hvor Anders And skypoder.

Den med at frembringe tørke derimod, har jeg kun hørt om i forbindelse med konspirationsteorier om HAARP. Der har været bekymringer fremme om, at man med skypodning kunne få skyerne til at regne af, inden de passerede grænsen til et naboland. Dermed kunne man skabe vandmangel i nabolandet. Jeg er dog ikke bekendt med, at skypodning skulle være anvendt til dette formål, ligesom man ikke fuldt ud ved, i hvilket omfang skypodning rent faktisk virker. Derudover har skypodning ikke noget med geoengineering eller kondensstriber at gøre, da det kun virker lokalt, og foregår i langt lavere højde end der, hvor kondensstriber opstår. Geoengineering drejer sig om påvirkning af Jordens klimasystem, og ikke om det regner i Beijing.

Så kører Heintz J. Svarter den helt store konspirationsteori i stilling. HAARP anvendes til at påvirke jetstrømmene i atmosfæren. Jetstrømmene ligger imidlertid i 7-16 kilometers højde, mens HAARP er et forskningsprojekt af ionosfæren, der ligger imellem 48 kilometers højde og 965 kilometers højde.

HAARP-projektet køres i dag af University of Alaska Fairbanks, og på HAARP’s officielle hjemmeside kan man i deres FAQ læse:

Can HAARP Control or Manipulate the Weather? No. Radio waves in the frequency ranges that HAARP transmits are not absorbed in either the troposphere or the stratosphere—the two levels of the atmosphere that produce Earth’s weather. Since there is no interaction, there is no way to control the weather. The HAARP system is basically a large radio transmitter. Radio waves interact with electrical charges and currents, and do not significantly interact with the troposphere. Further, if the ionospheric storms caused by the sun itself don’t affect the surface weather, there is no chance that HAARP can either. Electromagnetic interactions only occur in the near vacuum of the rarefied, but electrically charged, region of the atmosphere above about 60-80 km (a little over 45 miles), known as the ionosphere. The ionosphere is created and continuously replenished as the sun’s radiation interacts with the highest levels of the Earth’s atmosphere.
Can HAARP Create Chemtrails? No. The theory suggests, in part, that the contrails that form behind aircraft or rare clouds formations are chemical and/or biological agents being released on the general public. This is not true. Contrails are produced by condensation from the exhaust of jet engines. Just as water coming from your car’s tailpipe condenses to produce ice fog on a cold Alaska winter morning, water from jet engines’ exhaust condenses in the very cold upper atmosphere. HAARP doesn’t produce water in the atmosphere, has no capability to release gases or liquids, and does not interact with existing water in clouds.

HAARP kan således ikke anvendes til kontrol og manipulation af vejret eller skabe chemtrails.

Det vil chemtrails-folket nok ikke tro på, men Heintz J. Svarter skriver, at der er tydelige beviser. Det ville da klæde disse konspirationsteoretikere at fremlægge disse tydelige beviser. Så ville det da være nemt at overbevise os andre.

Det er på tide, at konspirationsteoretikere holder sig væk fra grupper på de sociale medier, der ønsker en seriøs debat om tingene. I stedet skal de forpeste debatten med tåbelige påstande, der er trukket ud af røven.

Kommentér på Facebook-opslaget.

Topfoto: Jesper Schnoor

Del på sociale medier