Misinformation eller desinformation

Når man taler om spredning af urigtige oplysninger, så taler man om to forskellige typer.

Der er tale om misinformation, hvis personen der spreder de urigtige oplysninger, ikke er klar over, at oplysningerne er urigtige. Med andre ord, så spreder personen løgne, uden at være klar over, at det er løgne.

Så er det langt mere alvorligt med desinformation. Desinformation er spredning af urigtige oplysninger, hvor personen der spreder dem, er klar over, at oplysningerne er urigtige. Med andre ord, så spreder personen bevidst løgne.

Ofte ser jeg ordet disinformation, men det er ikke et dansk ord, men derimod et engelsk ord, der normalt oversættes til desinformation. Det kan imidlertid også have samme betydning som misinformation.

Langt de fleste konspirationsteoretikere spreder misinformation. Der er tale om mennesker, der af ubegribelige grunde tror på urigtige oplysninger fra suspekte opslag og videoer på de sociale medier og konspiratoriske hjemmesider. Disse personer tror altså selv på de urigtige oplysninger.

Så er der enkelte konspirationsteoretikere, der spreder desinformation. Nogle gør det for økonomisk vinding – her ledes tankerne hen imod en læge, der har en ph.d. – mens andre gør det for at fremme deres sag og/eller position. I begge tilfælde har konspirationsteoretikeren ofte en form for “guru-status” blandt deres følgere, der æder løgnene råt, og videregiver dem i form af misinformation.

Med udgangspunkt i et opslag, hvor der ulovligt indsamles penge til reparation af Martin Tidsvildes bil, er her et par eksempler på mis- og desinformation:

Historien er kort fortalt, at Martin Tidsvilde i øjeblikket er på turné med sine foredrag, som han holder for forbikørende biler på hovedveje og tomme parkeringspladser. I Holme-Olstrup – Nissebanden får lige pludselig en ny betydning – er han så strandet, da hans bil brød sammen. Han kan da eventuelt slå noget tid ihjel i BonBon-Land. Nogle af hans morsomme monologer kan ses i hans Facebook-gruppe “Viden om Grundloven v/Martin Tidsvilde“.

I kommentarsporet stødte jeg på disse kommentarer:

Mathias Pihl: Ja, Gud forbyde, at Tidsvilde skulle få sig et job, så han selv kan betale sine regninger ligesom alle os andre. Er jeg den eneste, der efterhånden synes, det er blevet for meget med tiggerier og drama i hele det her cirkus. - Kent Nielsen: Mathias Pihl rejser du selv landet rundt i år og informere folk?

Kent “Hold nu kæft, når jeg råber!” Nielsen forsvarer altså indsamlingen med, at Martin Tidsvilde rejser landet rundt og informerer folk.

Kent Nielsen rejser jo selv rundt i landet. Senest var han til Folkemøde på Bornholm, der også var finansieret ved en ulovlig indsamling blandt hans ukritiske følgere.

På sine ture råber Kent Nielsen ofte op om de 209.141 “officielle vaccineskader”. Samtidig undlader han behændigt at nævne, at de 209.141 “officielle vaccineskader” er fra “kun” 64.425 indberetninger.

Kent Nielsen medtager også tallene fra AstraZeneca- og Johnson & Johnson-vaccinerne, skønt AstraZeneca blev fjernet fra vaccinationsprogrammet den 11. marts 2021, og ikke har været en del af det nationale vaccinationsprogram i Danmark siden. Johnson & Johnson-vaccinen nåede aldrig at blive anvendt i det nationale vaccinationsprogram, og blev kun anvendt i den frivillige ordning.

Tager man vaccinerne fra AstraZeneca og Johnson & Johnson ud af ligningen, ser tallene meget anderledes ud. Der er i alt indberettet 117.869 bivirkninger fra 43.689 indberetninger. Heraf 5.460 alvorlige bivirkninger og 187 dødsfald.

Når Kent Nielsen råber op om “officielle vaccineskader”, så er der efter min bedste overbevisning tale om desinformation. Altså at Kent “Hold nu kæft, når jeg råber!” Nielsen er vidende om, at det er ukorrekt, misvisende og mangelfuldt. Og hvorfor tror jeg nu det?

Kent Nielsen får sine tal fra Lægemiddelstyrelsens Interaktive Bivirkningsoversigter. På den første side er overskriften:

Interaktive bivirkningsoversigter - Oversigter over alle indberetninger om formodede bivirkninger i Danmark

Det fremgår temmelig tydeligt, at der er tale om indberetninger om formodede bivirkninger.

Scroller man længere ned på siden, så kommer vilkårene for brugen af Lægemiddelstyrelsens Interaktive Bivirkningsoversigter, og der støder man på følgende afsnit:

Indberetninger er kun formodede bivirkninger - Når læger, patienter eller pårørende melder bivirkninger til Lægemiddelstyrelsen, behøver de blot at have en formodning om, at de oplevede symptomer er bivirkninger til en bestemt medicin. En indberetning om en formodet bivirkning er derfor ikke det samme som en faktisk sammenhæng mellem medicinen og de oplevede symptomer.

Vilkårene skal accepteres, inden man kan fortsætte, og da accepten kun er gyldig i få minutter, så kommer man ikke uden om denne side.

I bunden af alle sider med medikamenter man slår op, står der blandt andet:

Brug af oplysninger fra interaktive bivirkningsoversigter: Interaktive bivirkningsoversigter kan ikke bruges til at beregne sandsynligheden for at opleve bivirkninger ved en bestemt type medicin - Når læger, patienter eller pårørende melder bivirkninger til Lægemiddelstyrelsen, behøver de blot at have en formodning om, at symptomerne er bivirkninger til medicinen. En indberetning om en formodet bivirkning er derfor ikke det samme som en faktisk sammenhæng mellem medicinen og den oplevede bivirkning. - Der er mange forhold, der skal tages i betragtning, når man skal vurdere, om en bestemt medicin har forårsaget en bivirkning. Når Lægemiddelstyrelsen overvåger sikkerheden ved medicin, bliver alle forhold grundigt analyseret. - Man kan ikke sammenligne sikkerheden ved forskellig medicin ved at sammenligne tallene i de interaktive bivirkningsoversigter.

Langt de fleste indberettede formodede bivirkninger har ingen sammenhæng med vaccinen, eller er hovedsageligt kendte og forbigående bivirkninger som f.eks. reaktioner ved indstiksstedet (eksempelvis smerte og kløe), træthed, hovedpine, muskelsmerter, ledsmerter, kvalme og feber.

Kent Nielsen kan umuligt være ubekendt med disse forhold, og hans råben om “officielle vaccineskader” er et falsk udsagn. Dermed er Kent Nielsen efter min mening en gemen løgner, der spreder desinformation for at fremme sin egen sag og ikke mindst sin position i konspirationsteoretiske kredse.

Fortsætter vi i kommentartråden, så støder vi på en kommentar fra Martin Tidsvilde:

Martin Tidsvilde: Mathias Pihl Jeg kan så kun tage en ny uddannelse!! for så snart jeg har taget en uddannelse, kan jeg ikke få job! det er derfor jeg har 3 uddannelser! når staten føler du er en trussel mod deres borger tvang, så forsøger man med alle midler at stoppe dig, også derfor man lukkede mit forlag, da jeg begyndte at tjene penge der, og derfor man har smadret mine huse, så de hverken kan sælges eller lejes ud! men bliv du bare ved med at tro, at staten vil betale for sin egen undergang, i den nuværende form, hvor kongen har al magt. lige nu køre jeg rundt og orientere borgerne om KONGEMAGTEN, og det vil man naturligvis stoppe, og derfor oplever jeg mange grimme ting lige nu, men det skal jeg nok skrive en bog om!

Martin Tidsvilde har ikke egentlig “guru-status” i de konspirationsteoretiske kredse. Her er der snarere tale om en “orakel-status”, hvor mange i miljøet betragter ham som den mest vidende, når det kommer til grundloven. Dette til trods for, at Martin Tidsvilde intet forstår af grundloven, og absolut ingen juridisk forståelse har.

I kommentaren nævner Martin Tidsvilde, at han har tre uddannelser. Jeg ved, at han er uddannet automatikmekaniker og har et CCNA-certifikat (Cisco Certified Network Associate). Sidstnævnte er ikke en uddannelse, men et kursus hvor man lærer at opsætte Cisco netværk. Hvad de øvrige uddannelser så er, ved jeg ikke.

Som det også fremgår af hans kommentar, så er han overbevist om, at “man” vil stoppe ham, da han kører rundt og oplyser om kongemagten. Sådan er det hele vejen igennem med Martin Tidsvilde. Hver gang noget går galt eller noget er blevet væk, så er det frimurerne eller kongen eller nogle helt tredje, der vil stoppe ham, og lægge hindringer i vejen for ham.

Sandheden er imidlertid, at ingen er efter Martin Tidsvilde. Han er fuldstændig ligegyldig og ukendt i den brede befolkning, og ingen udenfor de konspirationsteoretiske kredse interesserer sig specielt for ham eller hans foredrag. Men med et heppekor af konspirationsteoretikere i ryggen, så fastholdes han i sin paranoia og vigtigheden af hans postulater og sin person.

Når Martin Tidsvilde kører rundt og holder sine gadeforedrag, så informerer han ikke folk. Han misinformerer folk, for jeg er ganske sikker på, at Martin Tidsvilde selv tror på det vrøvl han siger, skønt alle Danmarks juridiske eksperter siger noget andet. Han ser det blot som en bekræftelse af, at han har ret.

Her har vi altså et eksempel på to personer, der rejser landet rundt og spreder des- og misinformation. Den ene for at fremme sin sag og position, den anden fordi, at han selv tror på det, men det er tydeligt, at de begge to anser sig selv som meget betydningsfulde.

Kommentér på Facebook-opslaget.

Topfoto: Hartono Creative Studio, Unsplash

Del på sociale medier