Den »vågnes« viden om fysik

Annette Narimani, der nu kalder sig Annette Parmesana, eller noget i den retning, på Facebook, kan jo godt finde på en røverhistorie, der slet ikke passer, så lad os se, hvad hun fandt på i tirsdags:

Da man ikke kan se hele teksten, så lad mig lige gentage den:

»Fordi, vandstanden stiger…
(Eller noget vi bliver bildt ind).
#Klimabedraget

Jeg husker fysiktimerne i skolen. Når is smelter falder vandstanden.
Så hvis polerne smelter, burde vandstanden ikke stige.

Lav et forsøg…
Kom en fyldt vandflaske i fryseren og se hvad der sker
😉

De fleste stoffer fylder mindre, når de går fra væskeform til fast form – men vand er en undtagelse. Når vand fryser, udvider det sig. Faktisk er rumfanget af et isstykke 10 procent større end rumfanget af den samme mængde vand.

#perspektiv«

Hmmm! Der er noget der ikke passer. Annette Parmesana påstår, at hun husker fysiktimerne i skolen, men skriver så, at vandstanden falder når is smelter. Dette er ikke korrekt, så hun husker vist forkert. Dette er imidlertid i modstrid med, hvad hun skriver til sidst omkring vands udvidelse, når det fryser. Dette er fuldstændig korrekt, så måske husker hun alligevel rigtigt … Det kan jo også bare være, at hun har googlet det:

Skærmbillede af Google-resultat, der har næsten samme ordlyd som Annette Narimanis sidste afsnit.

Vi må konstatere, at Annette Parmesana ikke kan huske fysiktimerne. Hvis hun kunne, så ville hun også have husket Archimedes lov, der siger, at hvis et legeme nedsænkes i væske, så nedsættes dets vægt svarende til vægten af den fortrængte væske. Det vil sige, at hvis et legeme er flydende, så nedsættes hele dets vægt. Nedsænker vi således en isblok på 1 kg (svarende til en liter vand) i vand, så vil den netop fortrænge 1 liter vand, selvom toppen af isblokken er over vandet. Når isblokken så er smeltet, så fylder smeltevandet netop en liter, hvilket vil svare til det fortrængte vand, og vandstanden vil være uændret.

Så hopper vi videre og konstaterer, at Annette Parmesana heller ikke kan huske geografitimerne i skolen. Hun skriver, at “hvis polerne smelter”, men det er kun Nordpolen, der ligger i et hav. Sydpolen ligger midt på et kontinent, nemlig Antarktis. Hvis isen på Nordpolen smeltede ville det ikke medføre en stigning i havniveauet i sig selv, men isen på Sydpolen (Antarktis) ligger på land, og hvis isen smelter, så løber smeltevandet ud i havet, der dermed ville stige. Stigningen i havet skyldes blandt andet den landbaserede is, f.eks. gletsjere og Grønlands indlandsis, der smelter og herefter løber ud i havet.

Bemærk, at jeg skriver “blandt andet”, fordi der er en væsentlig anden årsag til stigningen af havniveauet. Hvad sker der, når ting varmes op? De udvider sig, og det gælder også vand. Når havet opvarmes, så udvider det sig, og da den globale opvarmning gør, at den gennemsnitlige havtemperatur stiger, så vil havet udvide sig. Denne udvidelse er en medvirkende årsag til det stigende havniveau.

De billeder Annette Parmesana har vedhæftet sit opslag, kan ikke bruges til noget. Dels er de taget i forskellige vinkler, dels ved man ikke, om det er høj- eller lavvande på billederne. Man kan således ikke sammenligne dem. Derimod kan man måle havniveauet, og i Danmark er havniveauet gennemsnitligt steget 2 mm om året siden 1900. Det vil sige, at havniveauet er steget med 24,8 cm gennem de sidste 124 år. Da landet samtidig hæver sig et par mm om året, har man imidlertid næppe bemærket det. Imidlertid sker stigningen af havniveauet hurtigere og hurtigere, så vi begynder at bemærke det.

Vi må konstatere, at Annette Parmesana hverken husker fysik- eller geografitimerne i skolen, ligesom hun ikke laver research på tingene, med mindre hun selvfølgelig skal skrive noget af. Spørgsmålet er herefter, hvor meget skal havet stige, og hvor mange oversvømmelser skal vi opleve før, klimabenægterne indser, at klimaforandringerne er reelle.

Kommentér nedenfor eller på Facebook-opslaget.

Topfoto: Cassie Matias, Unsplash

Del på sociale medier