Hvorfor bruger konspirationsteoretikere »smarte« ord?

En ting jeg ofte har bemærket hos mange konspirationsteoretikere, er deres brug af “smarte” ord og begreber.

Brugen af disse ord kan inddeles i flere kategorier, og nogle ord og begreber kan undertiden placeres i flere af disse kategorier.

En meget almindelig brug af “smarte” ord, er ord, der kaldes ved deres udenlandske, typisk engelske, navn. Dette har man blandt andet set ved, at mange har skrevet, at mRNA-vaccinerne indeholder “graphene oxide”, eller at podepindene indeholder “ethylene oxide”, skønt der eksisterer de danske ord “grafenoxid” og “ethylenoxid”. Det kendes også fra QAnon-konspirationsteorier om, at de onde “de” drikker børneblod, for at få adrenochrome, der på dansk hedder adrenokrom.

Dette vidner om, at ordet oprindeligt kommer fra en udenlandsk hjemmeside, opslag eller video på de sociale medier. Den danske konspirationsteoretiker der viderebringer denne “viden”, har så ikke undersøgt, at der rent faktisk findes danske ord, der betyder det samme. Herefter deles det danske opslag ukritisk blandt andre danske konspirationsteoretikere, og på intet tidspunkt har nogen stoppet op og undersøgt, hvad ordet dækker over, og hvad det egentlig er. Ordene ender ofte med, blot at blive buzzwords for konspirationsteoretikerne, der ikke aner hvad det er. Og jo, “buzzword” er i Den Danske Ordbog.

Der er så undertiden tilfælde, hvor man ikke kommer udenom udenlandske udtryk. Hvad hedder f.eks. chemtrails på dansk? … Kemikaliestriber?

Personligt anvender jeg meget ordene at “debunke” eller en “debunker”, da der ikke findes en dækkende betegnelse på dansk. Der kan ordet oversættes som at modbevise, afvise, falsificere eller usandsynliggøre noget, og en debunker er så en person, der modbeviser, afviser, falsificerer eller usandsynliggør konspirationsteoretikeres påstande.

Den anden kategori af ord, er ord eller begreber, man slynger om sig med, men som man ikke aner, hvad betyder.

Et meget brugt ord blandt konspirationsteoretikere er “narrativ”, der bliver brugt i stort omfang. Men rigtig mange konspirationsteoretikere, aner ikke hvad det betyder.

Et andet ord man har set rigtig meget, er, at vi sovende får lider af “stockholmsyndrom”. Igen et ord brugt af mange konspirationsteoretikere, der ikke aner hvad det er.

Igen eksempler på, at mange konspirationsteoretikere blot ukritisk og som en anden papegøje plaprer et eller andet af, de har læst i et eller andet tilfældigt opslag på de sociale medier.

En tredje kategori er ord, hvor man bruger sin egen definition af ordet. I virkeligheden er det lidt en udløber af den anden kategori. Altså man ved ikke hvad ordet betyder, så man laver blot sin egen definition af ordet.

Et af de ældste eksempler jeg kender til, er ordet “globalist”. Faktisk eksisterer ordet ikke i Den Danske Ordbog, men bruger man sund fornuft og lidt logisk tænkning, så må en “globalist” være en person, der går ind for globalisme. I ordbogen er globalisme defineret som:

»politisk og økonomisk ideologi der lægger vægt på internationalt samarbejde og udveksling af kapital, varer, information, arbejdspladser og mennesker mellem lande og verdensdele«

Jeg tror de fleste af os, kan støtte op om ideen bag globalisme, og dermed dybest set er globalister. For mange konspirationsteoretikere, er “globalister” imidlertid blevet et synonym for denne udefinerede magtelite, jeg ofte omtaler som de onde “de”.

Et af de nyere begreber der er omdefineret blandt konspirationsteoretikere, er ordet “grooming”.

Langt de fleste danskere forbinder “grooming” med pædofile overgreb. På Red Barnets hjemmeside kan man læse:

»Grooming beskriver en proces, hvor en krænker opbygger en relation til et barn med henblik på at få barnet til (tilsyneladende frivilligt) at indgå i aktiviteter, der skal tilfredsstille krænkeren. Begrebet anvendes altså om en seksuel krænkers manipulation af et barn.«

Der er imidlertid mange konspirationsteoretikere, der kalder f.eks. et dragshow for børn på Frederiksberg Hovedbibliotek eller Onkel Reje fra DR’s Ramasjang, for “grooming”, skønt det intet har med seksuelle krænkelser at gøre.

Opslag af Livah Sunshine: Lad os kalde en skovl for en skovl og en spade for en spade! Drag show for børn ER grooming!

Også DANMARKS MEST FORHADTE PERSON, Connie Ringgaard, hoppede med på denne “grooming-bølge”:

Det er et totalt misbrug af et ord for at fremme sin egen agenda, og virker nærmest som et bevidst forsøg på at koble drag, Onkel Reje, homoseksualitet og transpersoner sammen med pædofili.

Det siger sig selv, at når man laver sine egne definitioner af ord og begreber, så forplumrer man enhver seriøs debat. Debatter med konspirationsteoretikere er allerede forplumrede nok i forvejen af skøre forestillinger og udokumenterede påstande.

Den fjerde kategori er ord og begreber, der anvendes, så man fremstår klog.

Det er i virkeligheden også en form for argumentationsteknik, hvor man prøver på, at få modparten til at fremstå uvidende, fordi man fremsætter komplekse ord, begreber og viden, som modparten ikke forstår.

Imidlertid virker det som om, at konspirationsteoretikere aldrig har hørt om ordbøger og Google, for det kan som regel hurtigt afsløres, at konspirationsteoretikeren blot kommer med en gang ordsalat.

Undertiden bliver det også brugt, så man fremstår for meget klog og vidende overfor sine følgere. Det går imidlertid tit galt, da det som regel er ret nemt at gennemskue teknikken. Måske fordi det som regel er uintelligente mennesker, der har behov for at hævde sig på denne måde.

For nylig stødte jeg på et eksempel, der netop kommer fra en konspirationsteoretiker, der er notorisk kendt for at prøve at fremstå enormt klog. Det er næppe nødvendigt at tilføje, at han ikke er den spidseste torn på rosenbusken. Han skrev dette opslag:

Men hvad er det lige, at etymologi betyder ifølge Den Danske Ordbog:

»gren inden for sprogvidenskaben der beskæftiger sig med ordenes oprindelse, indbyrdes slægtskab og udviklingen af deres form og betydning«

For det første, så kunne han helt have udeladt alt der kommer efter “etymologi” i sætningen eller have udeladt ordet “etymologi” i sætningen. For det andet, så bruger han ordet helt forkert for at skrive “Konspirationsteoretikere har mere etymologi, …”, svarer nogenlunde til at skrive “Øv, bøv! Min far har mere zoologi end din far.”

Det giver ligesom ingen mening!

Mange konspirationsteoretikere bruger også ord med svære kemiske navne, for de må da være farlige. Undertiden er det lidt sjovt at drille dem. F.eks. ved at skrive, at chemtrails indeholder dihydrogenmonoxid, der blot betyder vand. Ofte kan man slippe afsted med, blot at nævne natriumklorid, for når der er klor i noget, så må det også være farligt. At det er almindeligt køkkensalt, er så en anden sag.

Men hvis man nu lige står og mangler et rigtig smart ord, så opfinder man da bare et selv.

Og det er lige netop hvad den notoriske konspirationsteoretiker Jette Møller, nu Pedersen, men bedre kendt som Vendte Jedte, har gjort. Hun har nemlig opfundet sit helt eget ord, eller rettere sine egne ord, for der er to former af ordet. Det drejer sig om ordene at “depolisere” og en “depolisering”.

Første gang Jette Møller anvendte ordet, er i et Facebook-opslag fra den 20. oktober 2022:

Her skriver Jette Møller sætningen:

»Vi kan ikke have et land, hvor den siddende regering er i gang med at depolisere befolkningen.«

Herefter bruger Jette Møller kun navneordet “depolisering”. Det gør hun i et Facebook-opslag fra den 28. februar 2023, hvor hun skriver sætningen:

»Dvs en adfærdsregulering til at få styret folker hen mod depolisering, uden at de opdagede det.«

Den 12. marts 2023 skriver hun det igen i et opslag:

»Er det så lettere at acceptere depolisering af menneskeheden, hvis det gøres forståeligt med en løgn.«

Så støder vi ikke på ordet før det går løs i et opslag fra den 16. august 2023:

»Det er ren depolisering.«

Igen i et opslag den 24. august 2023:

»Lige nu indkaldes folk igen til optankning og stik nr 5 på baggrund af en depolisering og hen over jul og nytår vil vi se en stigning i dødsfald.«

Og igen igen i et opslag den 29. august 2023:

»Er vi nået dertil hvor udvikling rykker baglæns, så er jeg ikke helt sikker på at der seriøst ikke trænger til en depolisering på verdensplan.«

Og endelig i det seneste opslag fra den 31. august 2023:

»Hvor længe vil du bidrage til verdens største depolisering af menneskeheden?«

Vi kan altså konstatere, at Jette Møller, nu Pedersen, ikke blot har opfundet to helt nye ord, men hun bruger specielt det ene flittigt.

Nu skal vi så bare have en nærmere forklaring på, hvad hulen ordene betyder, men vi kan da konkludere, at det er noget der overgår menneskeheden, og at den siddende regering er i gang med det.

Hvis jeg kender Jette Møller, nu Pedersen, ret, så er de onde “de” også involveret.

Kommentér nedenfor eller på Facebook-opslaget.

Top foto: Sven Brandsma, Unsplash

Del på sociale medier

6 Kommentarer on “Hvorfor bruger konspirationsteoretikere »smarte« ord?

  1. Så se lige efter Torben Skaarup Malmos. Han er meget glad for udtryk som “eksekvere” som i 90% af tilfældene er stavet forkert. Spacekomma er også en af hans helt stærke sider og generelt slynger fæet om sig med flotte ord i håb om at virke klog og belæst.
    Desværre for ham, fungerer det nok udelukkende i Hatsville

  2. Du/I er en flok narcissister på “det sovende får”. Hvem betaler dig/jer? George Soros?

Comments are closed.