I fredags luftede Kent Ivan Nielsen, også kendt som Den Ternede Skjorte (med de skøre knapper) eller “skakbrættet uden brikker at flytte rundt med”, tanken om at stille op som løsgænger til det kommende kommunalvalg:
Jamen, jamen, jamen! Det skal da være en fornøjelse at se, hvordan Kent Ivan Nielsen vil gøre sig fuldstændig til grin, som han gjorde ved kommunevalget i 2021:
Og hvordan gik det så med valget i 2021, hvor Kent Ivan Nielsen stillede op som eneste kandidat for Frihedslisten i Ringsted Kommune?
Frihedslisten opnåede 67 stemmer, hvoraf de 44 var personlige stemmer på Kent Ivan Nielsen. 67 stemmer svarer til 0,24% af de stemmeberettigede.
Det forslår som ind i helvede, hvis man vil vælges til kommunalbestyrelsen.
Men lad os da lige se, hvad reglerne egentlig er ved kommunal- og regionsrådsvalg, for er der ikke noget med, at Kent Ivan Nielsen skiftede sin ternede skjorte ud med en stribet, da han afsonede 50 dage i Enners Mark Fængsel, for trusler mod daværende sundhedsminister Magnus Heunicke! Kan det mon have en betydning?
Reglen er, at hvis man har valgret til kommunal- og regionsrådsvalg i kommunen, så kan man også stille op. Det fremgår af kommunal- og regionalvalgloven.
Men hvis man læser § 4 i loven, så er man ikke valgbar, hvis man er idømt en ubetinget eller betinget fængselsstraf. Dette gælder i 3 år fra straffen er udstået, dog fra den endelige dom hvis der er tale om betinget fængsel. Hvis man er idømt en ubetinget fængselsstraf på over 6 måneder eller forvaring, så er tidsfristen dog 5 år.
Man skal dog hæfte sig ved stk. 4 i § 4, der siger:
Opstilling som kandidat til valget kan dog altid ske uanset manglende valgbarhed på grund af straf.
Med andre ord, så kan Kent Ivan Nielsen altså godt stille op til valget, men han kan ikke sidde i kommunalbestyrelsen så længe, at han ikke er valgbar.
Nu skal vi så se på en meget, meget, meget hypotetisk situation. Faktisk så hypotetisk, at det ville kræve guddommelig indgriben for, at situationen skulle indtræffe. Da jeg er ateist, tror jeg naturligvis ikke på guddommelig indgriben, så jeg anser det det som fuldstændig utænkeligt, at situationen skulle opstå.
Hvad ville der ske, hvis Kent Ivan Nielsen rent faktisk blev valgt ind i kommunalbestyrelsen?
Eftersom Kent Ivan Nielsen ikke kan sidde i kommunalbestyrelsen, så erstattes han af en stedfortræder.
Hvis man opstiller til kommunalvalget, så skal der indsendes en kandidatliste. For traditionelle partier altså en liste over de kandidater, der opstiller for partiet, og det samme gælder for lokallister. Hvis man opstiller som enkeltperson, altså løsgænger som Kent Ivan Nielsen skriver, så skal der også indsendes en kandidatliste. En kandidatliste skal blot indeholde minimum en person.
Når man skal finde stedfortræderen, så kigger man først på kandidatlisten, hvor en anden person på listen, der er valgbar, men ikke er valgt, indtræder som stedfortræder.
Er der ingen anden kandidat på kandidatlisten, der kan indtræde som stedfortræder, så kigger på, om listen har indgået valgforbund. Hvis dette er tilfældet, så udvælges stedfortræderen blandt de lister i valgforbundet, der er tættest på, at få et ekstra mandat.
Er der ikke indgået valgforbund, så udvælges stedfortræderen blandt de valgforbund eller lister udenfor valgforbund, der er tættest på et ekstra mandat.
Hvis Kent Ivan Nielsen altså vælger at stille op ene mand, og han ikke indgår valgforbund, så kunne han risikere, at hans stedfortræder – altså hvis det fuldstændig utænkelige skulle ske, og han blev valgt – blev fra f.eks. Socialdemokratiet.
I kommentarsporet skrev jeg en kommentar, hvor jeg gør Kent Ivan Nielsen opmærksom på § 4 i kommunal- og regionalvalgloven, og hvor Marianne Nova svarede:
Desværre har Marianne Nova – som jeg aldrig har hørt om før – blokeret min private profil, så jeg kan ikke svare hende. Det gør jeg så her: Nej, det gjaldt ikke for Inger Støjberg, for hun stillede ikke op til kommunal- eller regionsrådsvalget. Hun stillede op til Folketinget, og her er det Folketinget, der beslutter, om man er værdig til at komme i Folketinget…. 🤦♀️Det er kutyme i det danske demokrati, at hvis man har opnået valg til Folketinget, så respekterer man vælgernes beslutning.
Da jeg skrev kommentaren, så troede jeg rent faktisk, at man ikke kunne stille op, hvis man ikke var valgbar. Jeg undersøgte imidlertid sagen, og jeg blev klogere. Det kunne man ønske, at konspirationsteoretikerne gjorde … bare en gang imellem.
Kent Ivan Nielsen skriver, at han overvejer at stille op for at oplyse folket. Jeg håber da, at han vil stille op, og det ikke bare er snak for at få sine følgeres anerkendelse. Jeg vil få en masse at skrive om, og er ikke i tvivl om, at folk vil blive oplyst. Det folk vil blive oplyst om, er nok, at den sidste idiot ikke er født endnu.
Kommentér på Facebook-opslaget.
Topfoto: Element5 Digital, Unsplash