Kort og godt special: ChatGPT

Vibeke Manniche, der er læge og har en ph.d., har stillet ChatGPT spørgsmålet:

»er der batchafhængige bivirkninger ved pfizers coronavaccine?«

Hun synes svaret er så interessant, at hun den 5. oktober 2024 har lavet et opslag om det. Selvfølgelig med ChatGPT’s svar:

Vibeke Manniche i opslag: Chat GPT ved at der er batch-afhængige bivirkninger ved Pfizers coronavacciner. Alligevel interessant taget i betragtning af at INGEN fra dansk presse har bekymret sig om disse bekymrende fund. Og relevante myndigheder lyver herom og forsøger at skjule sandheden.... Godt vi har Chat GPT! - Skærmbillede med svar fra ChatGBT, der bekræfter at der kan være batchafhængige bivirkninger ved Pfizers COVID-19-vacciner.

Se opslag

Se, Vibeke Manniche hævder jo selv, at hun ved en masse om covid-19. Lad os da spørge ChatGPT om hun er ekspert i covid-19:

Spørgsmål til ChatGPT: Er Vibeke Manniche ekspert i covid-19? - Svar fra ChatGPT: Vibeke Manniche er en dansk læge og debattør, men hun er ikke en anerkendt ekspert i virologi, epidemiologi eller infektionssygdomme, som er de centrale områder, der vedrører COVID-19. Hun har udtalt sig om COVID-19 i medierne og på sociale medier, ofte med synspunkter, der har været kontroversielle og i nogle tilfælde modstridende med mainstream videnskabelige holdninger og officielle sundhedsmyndigheders anbefalinger. Mange af hendes udtalelser om pandemien, herunder modstand mod nedlukninger og vaccinationer, har ført til kritik fra andre sundhedsfaglige eksperter. Selvom hun har en lægeuddannelse, er hendes udtalelser om COVID-19 ikke nødvendigvis baseret på de specialiserede discipliner, der er nødvendige for at forstå og håndtere en pandemi. Hvis du leder efter eksperter inden for COVID-19, vil det være mere relevant at lytte til virologer, epidemiologer og andre, der arbejder specifikt med infektionssygdomme.

Det er hun tilsyneladende ikke, og det er mere relevant at lytte til virologer, epidemiologer og andre, der arbejder specifikt med infektionssygdomme.

Men vacciner? Dem må hun da være ekspert i, siden hun selv hævder, hun forsker i det. Hvad siger ChatGPT til det:

Spørgsmål til ChatGPT: Er Vibeke Manniche ekspert i vacciner? - Svar fra ChatGPT: Vibeke Manniche er læge, men hun er ikke en anerkendt ekspert inden for vacciner eller immunologi, de felter, som er centrale, når man taler om vaccineudvikling, effektivitet og sikkerhed. Hendes udtalelser om vacciner, især i forbindelse med COVID-19, har været kontroversielle og ofte afveget fra den videnskabelige konsensus. Eksperter inden for vacciner er typisk personer med baggrund i immunologi, virologi eller epidemiologi, og de arbejder direkte med forskning, udvikling og evaluering af vacciner. Selvom Manniche er læge, har hendes udtalelser om vacciner været mødt med kritik fra andre sundhedseksperter, fordi de ofte går imod det, der er videnskabeligt bevist. Hvis du søger ekspertise om vacciner, vil det være mere passende at konsultere forskere og læger med specialisering inden for disse områder.

Nåh! Det er hun heller ikke! Også her er det mere passende at konsultere forskere og læger med specialisering inden for immunologi, virologi eller epidemiologi.

Lad os lige prøve, at stille det samme spørgsmål til ChatGPT, som Vibeke Manniche hævder at have stillet:

Spørgsmål til ChatGPT: er der batchafhængige bivirkninger ved pfizers coronavaccine? - Svar fa ChatGPT: Spørgsmålet om batchafhængige bivirkninger ved Pfizers COVID-19-vaccine er blevet diskuteret i visse kredse, men der er ikke tilstrækkelige videnskabelige beviser til at understøtte påstanden om, at specifikke batches af vaccinen har væsentligt forskellige bivirkningsprofiler. Batchafhængige bivirkninger refererer til ideen om, at nogle partier (batches) af en vaccine skulle være mere tilbøjelige til at forårsage bivirkninger end andre. For at afklare dette: 1. Strenge kvalitetskontrolprocesser: Vacciner, herunder Pfizers COVID-19-vaccine, undergår strenge kvalitetskontrolprocesser i både produktion og distribution. Hver batch testes for at sikre konsistens, sikkerhed og effektivitet, før den distribueres. Hvis der opdages problemer med en bestemt batch, trækkes den tilbage. 2. Bivirkninger ved vacciner generelt: Det er normalt, at vacciner kan give bivirkninger såsom ømhed ved indstiksstedet, træthed, feber og muskelsmerter. Disse bivirkninger er en del af kroppens immunrespons og er som regel milde og kortvarige. Alvorlige bivirkninger er meget sjældne. 3. Data fra myndigheder: Sundhedsmyndigheder som EMA (European Medicines Agency) og FDA (U.S. Food and Drug Administration) overvåger løbende vacciners sikkerhed, herunder specifikke batches. Der er ikke offentliggjort overbevisende data, der indikerer, at specifikke batches af Pfizers COVID-19-vaccine har en unormal forekomst af alvorlige bivirkninger sammenlignet med andre batches. Konklusion: Der er på nuværende tidspunkt ikke solide videnskabelige beviser, der understøtter påstanden om batchafhængige bivirkninger ved Pfizers COVID-19-vaccine. Hvis du hører om sådanne påstande, er det vigtigt at sikre, at de stammer fra pålidelige og videnskabelige kilder.

Hov! Det er da et helt andet svar end det Vibeke Manniche fik. ChatGPT’s konklusion er:

»Der er på nuværende tidspunkt ikke solide videnskabelige beviser, der understøtter påstanden om batchafhængige bivirkninger ved Pfizers COVID-19-vaccine. Hvis du hører om sådanne påstande, er det vigtigt at sikre, at de stammer fra pålidelige og videnskabelige kilder.«

Baseret på svarene fra ChatGPT på mine foregående spørgsmål, så kan Vibeke Manniche næppe betragtes som en pålidelig og videnskabelig kilde.

Jeg har i min chat med ChatGPT kun stillet de tre spørgsmål, og har på ingen måde prøvet på at påvirke ChatGPT’s svar. I dette link kan man se hele min chat med ChatGPT. Mon Vibeke Manniche tør offentliggøre hele sin chat?

Jeg er dog meget enig med Vibeke Manniche i en ting: Godt vi har ChatGPT, så konspirationsteoretikernes manipulation med AI (kunstig intelligens) nemt kan afsløres.

Kommentér på Facebook-opslaget.

Topfoto: Firmbee.com, Unsplash

Del på sociale medier