Kontanterne der ikke forsvandt

Fredag den 6. september 2024 meddelte Nationalbanken hvilke bedrifter og personer, der skal pryde forsiden på de nye pengesedler i 2028 og 2029 samt hvilket tema, der vil pryde bagsiden af sedlerne.

Lad os straks se, hvilke bedrifter og personer, der vil pryde pengesedlernes forside:

Temaet på pengesedlernes bagside vil være havet.

Se, det burde jo egentlig lægge låg på myten om, at kontanter vil blive afskaffet. Hvorfor ville man ellers gøre sig den ulejlighed at arbejde så ihærdigt på udformningen af nye pengesedler?

Dette burde jo netop bekræfte, at man ikke har planer om at afskaffe kontanter. Ovenikøbet har Nationalbanken jo udtalt, at der også vil blive brug for kontanter i fremtiden, og den nye seddelserie i 2028 og 2029 bliver næppe den sidste.

Der findes flere Facebook-grupper og -sider, der handler om bevarelsen af kontanter. En meget gennemgående myte er netop, at kontanter vil blive afskaffet. Det er der imidlertid intet, der tyder på, at de vil. Hverken fra Nationalbankens eller fra politisk side, er der planer om, at kontanter skal afskaffes.

Myten er sandsynligvis opstået fordi, at det bliver sværere at skaffe kontanter. Pengeautomater bliver nedlagt, og flere og flere bankfilialer bliver kontantløse. Der bliver med andre ord længere mellem, hvor man kan hæve kontanter. Men hvorfor bliver adgangen til kontanter sværere? Svaret er simpelt: Udbud og efterspørgsel. Når flere og flere ikke benytter kontanter, bliver behovet for adgang til kontanter også begrænset. Da håndtering af kontanter er dyrt og besværligt, så begrænser bankerne naturligvis også deres ressourcer og udgifter til håndtering af kontanter.

Her er det så, at myten for nogle bliver en konspirationsteori, for “de onde de” vil naturligvis kunne kontrollere os, og hvordan kan de det med kontanter? “De onde de” vil derfor afskaffe kontanterne, så de nemmere kan overvåge os.

Der er tilsyneladende konspirationsteoretikere, der ikke tror, at kontanter vil blive afskaffet, men det afføder så bare, nogle andre konspirationsteorier, som i dette eksempel fra Jette Møller, der nu hedder Jette Sofia Pedersen, men bedre er kendt som Vendte Jedte:

Kontanter forsvinder ikke ud af vores samfund. Der er brugt milliarder på at få trykt nye til foråret. Det man skal forvente med de nye sedler, er at de kan overvåges, da de indeholder samme chip som ens pas og dankort. Dvs de kan følges når de skifter hænder. Samtidig så betyder det nul stilling af hele ens økonomiske tilstand. Har man penge på kistebunden, der skal omveksles, så skal der redegøres for de penge.. Dvs Fuld kontrol. Det er en win situation for staten. NWO.

Se opslag

Jette Møller, nu Pedersen, anerkender altså, at kontanter ikke forsvinder, men det lader til, at hun blander noget sammen. Der er ikke brugt milliarder på at få trykt nye sedler til foråret, og jeg har en fornemmelse af, at Jette Møller, nu Pedersen, tror, at den nye seddelserie kommer i 2025. Den 31. maj 2025 udgår 1000-kronesedlen, ligesom seddelserier fra før 2009 udgår, men den nye seddelserie kommer først i 2028-2029. Herudover koster det ikke milliarder af kroner, men adskillige millioner kroner, skal det nok koste. Vi kommer imidlertid ikke i nærheden af milliarder, da den sidste seddelserie fra 2009 kostede omkring 10 millioner kroner.

Jette Møller, nu Pedersen, påstår så, at de nye pengesedler vil indeholde samme chip som pas og dankort, og at de kan følges, når de skifter hænder.

Der er faktisk for over 20 år siden udviklet en chip, der kan indbygges i pengesedler, men den indeholder kun et unikt nummer for pengesedlen. Altså tilsvarende som de løbenumre, der allerede er trykt på pengesedler. Denne chip er kun lavet for at gøre livet sværere for falskmøntnere, ganske ligesom der er indbygget en chip i betalingskort, da den i modsætning til magnetstriben, er meget svær at kopiere.

Det skal også bemærkes, at vores pas og betalingskort ikke kan følges hvor som helst. Det kræver, at passet eller betalingskortet skannes. Chippen udsender ikke et konstant radiosignal, der kan opfanges af f.eks. mobilstråler eller andet på afstand. Hvis de gjorde, hvorfor er det så ikke en del af politiets efterforskningsmuligheder?

De chips der er indbygget i vores pas og betalingskort, er så overhovedet ikke de samme, som der kan indbygges i pengesedler. For det første, så indeholder de flere oplysninger – chippen i vores pas indeholder f.eks. vores pasbillede. For det andet, så er en pengeseddel så fleksibel, at den kan foldes. Ville der ikke være en overvældende sandsynlighed for, at chippen eller dens antenne ville blive beskadiget?

Så er der påstanden om, at pengesedlerne kan følges når de skifter hænder. Har Jette Møller forestillet sig, at man vil kræve ID, når personer betaler kontant i butikker og modtager byttepenge? Skal alle butikker have en skanner, der kan aflæse chippen? Hvad hvis man låner kontanter ud privat eller stikker sit barn en hundredlap? Hvad hvis man køber noget kontant af en privatperson?

Hertil kommer, at det ville være hamrende ulovligt at lave en sådan overvågningssystem, men konspirationsteoretikerne tror jo, at “de onde de” har ubegrænset magt, hvorfor den slags argumenter nok preller af på dem.

Denne konspirationsteori er vist ikke helt gennemtænkt, og der er da også flere i kommentarsporet, der efterlyser dokumentation for den.

Kommentér på Facebook-opslaget.

Topfoto: Tima Miroshnichenko, Pexels

Del på sociale medier