Kritisk Perspektiv tager springet

Den 13. juli 2024 så en ny side med navnet Kritisk Perspektiv dagens lys. Som jeg skrev den 16. juli 2024 i et Facebook-opslag, så er Kritisk Perspektiv en side, der debunker konspirationsteorier og -teoretikere:

Personen bag Kritisk Perspektiv ønskede på dette tidspunkt at være anonym, men i går slog Kritisk Perspektiv dette opslag op:

Som man kan se, så er personen bag Kritisk Perspektiv Thomas Boye Kallestrup, som jeg omtalte i et blogindlæg den 6. juli 2024.

Som det også fremgår af Thomas’ opslag på Kritisk Perspektiv, så har han en fortid i det konspirationsteoretiske miljø, og var med til at starte Facebook-gruppen Kend Din Grundlov sammen med Allan De Place Paulsen.

Da jeg i sin tid oprettede Det Sovende Får (DSF), var jeg også anonym i starten. De overvejelser jeg gjorde mig dengang, var, hvordan specielt konspirationsteoretikerne ville modtage mig, og ikke mindst min kritik. Særligt, om jeg ville blive oversvømmet af svinske beskeder og trusler? Det fik dog ikke voldsomt omfang, hvorfor jeg den 9. juli 2021, hvor DSF passerede 100 synes godt om, besluttede at offentliggøre mit navn i et takke-opslag.

Jeg er imidlertid ikke i tvivl om, at Thomas har haft langt alvorligere overvejelser om at opgive anonymiteten, end jeg har haft.

Jeg har tidligere påpeget ligheden mellem konspirationsteoretiske grupper og religiøse sekter. Det er ofte en medvirkende faktor, at nogle forfalder til konspirationsteorier, på grund af det tilhørsforhold man får til andre personer, og det at tilhøre et fællesskab. Meget ofte ser man, at konspirationsteoretikere mister forbindelsen til gamle venner og endda deres familier. Det eneste fællesskab man har, er dermed andre konspirationsteoretikere. Hvis man mister det, så mister man det eneste fællesskab man har.

Disse konspirationsteoretiske grupper, har ofte en ledende skikkelse, og ve den, der kritiserer den fortælling, som den ledende skikkelse udstikker. Dermed anses man af både den ledende skikkelses samt dennes øvrige følgere, for at være en regulær forræder, og man bliver udstødt, udskammet og risikerer endda at blive truet eller intimideret. Ganske som man ser det i religiøse sekter, der ønsker, at deres følgere blindt følger gruppen og særligt den ledende skikkelse. Jeg er ikke i tvivl om, at mange konspirationsteoretikere bliver fastholdt i gruppens falske forestillinger af frygt for at blive udstødt, og dermed miste det tilhørsforhold man har fået.

Det kræver dermed et utroligt mod at bryde ud af disse grupper, og endda bekæmpe den mis- og desinformation de udbreder. Et mod Thomas har vist, at han har.

Skønt Thomas og jeg er meget forskellige, så er vi enige om, at konspirationsteorier, mis- og desinformation skal bekæmpes.

Afslutningsvis vil jeg blot takke Thomas, for den tillid han har vist mig.

Kommentér på Facebook-opslaget.

Topfoto: Muzammil Soorma, Unsplash

Del på sociale medier