Fladjordsmemer IX

Så gælder det, det niende afsnit af fladpandede fladjordsmemer der viser, at flat earth’ere (FE’ere) intet forstår af den verden, der omgiver dem.

Meme 1

Billede af et projektil øverst og en helikopter nederst

På dansk:

»Globetard logik:
I luften i nogle få sekunder.
Jorden roterer under projektilet.

I luften i 50 timer.
Jorden roterer ikke under helikopteren.«

Nu skal det handle om corioliskraften. En fiktiv kraft som beviser, at Jorden roterer, og da FE’erne samtidig ikke kan forklare corioliskraften, så benægter de dens eksistens.

Kraften gælder for alle systemer, der roterer jævnt, og er lettest at forklare, hvis man forestiller sig en drejeskive, der roterer med konstant omdrejningshastighed. I centrum af drejeskiven er den vinkelrette hastighed nul, mens et punkt der befinder sig på drejeskiven, får højere hastighed vinkelret på retningen mod centrum, jo længere fra centrum det er. Hvis man derfor har en kugle i centrum af drejeskiven, man skubber ud mod kanten af drejeskiven, så vil kuglen bevare sin udgangshastighed på nul, mens drejeskivens hastighed forøges, når kuglen bevæger sig udad. Hvis drejeskiven roterer mod uret, og man står i centrum og roterer med drejeskiven så vil det se ud som om, at kuglen påvirkes med en kraft, der får den til at dreje til højre. Denne kraft kaldes corioliskraften. I linket foroven er det demonstreret med en animation.

De samme gælder for Jorden, der jo har en rotationsakse. Jo længere fra rotationsaksen man er, jo højere hastighed. Ved ækvator er hastigheden 1.670 km/t, mens den er nul på de geografiske poler.

Hvis man derfor står på den geografiske Nordpol og affyrer et projektil mod syd, så vil det virke som om projektilet vil dreje mod højre, da Jorden roterer mod uret, set fra Nordpolen. Affyrer man et projektil mod nord fra Sydpolen, så vil det virke som om, at projektilet vil dreje mod venstre, da Jorden roterer med uret, set fra Sydpolen.

Skulle der nu være nogle, der siger, at alle retninger fra Nordpolen er mod syd, og alle retninger fra Sydpolen er mod nord, så vil jeg bare sige, at man kan jo skyde lige op i luften. Man skal bare huske på, at projektilet falder ned igen.

Ved langdistance skydninger, specielt med kanoner, så tager man corioliskraften i betragtning.

Helikopteren har jeg tidligere taget mig af i et Facebook-opslag:

Det kan tilføjes, at corioliskraften kun påvirker helikopterens retning, hvis denne bevæger sig i nordlig eller sydlig retning, også selvom det er en skrå retning, f.eks. mod nordøst eller sydvest. Corioliskraften er dog så svag i forhold til andre påvirkninger, at helikopterpiloten næppe vil registrere sin korrektion for corioliskraften.

Meme 2

Billede af et damplokomotiv med røg der hænger efter lokomotivet, og en vulkan med røg der stiger lige op

Den tager vi også på dansk:

»Flad Jord handler kun om
SUND FORNUFT

KAN DU SE FORSKELLEN?

JORDEN BEVÆGER SIG IKKE«

Endnu et meme der viser, at FE’erne intet ved.

Når Jorden roterer, så følger atmosfæren med. Hvis vi antager at det er vindstille, og man betragter toget, når det kører forbi, så vil røgen fra lokomotivet stige lige til vejrs efter at være bremset ned på grund af luftmodstanden. Forskellen på billederne er således, at lokomotivet bevæger sig i forhold til røgen, mens vulkanen står stille i forhold til røgen.

Forstår forfatteren ikke, at atmosfæren drejer med?

Meme 3

Billedserie hvor Bruce Banner forvandler sig til Hulken

Den tager vi også på dansk:

»Når du fortæller en NASA-elsker, at raketter der driver sig selv i et vakuum, er i strid med Newtons tredje lov.«

Der er da ikke noget at sige til, at Bruce Banner forvandler sig til Hulken, for en større mangel på forståelse af Newtons tredje lov, kan da kun gøre en frustreret.

Newtons tredje lov siger:

»Et legeme der påvirker et andet legeme med en kraft, vil blive påvirket med en lige stor modsat rettet kraft.«

Det er lige præcis Newtons tredje lov, der giver en raket fremdrift. Imidlertid forstår mange FE’ere slet ikke dette princip, og tror, at rakettens fremdrift skabes af udstødningsgasserne fra raketmotoren, der skubber til luften.

Det er imidlertid ikke det, der giver raketten fremdrift. Når forbrændingen finder sted inde i raketmotorens forbrændingskammer, udvider raketbrændstoffet og iltningsmidlet sig kraftigt til gasser. Udstødningsgasserne kan fise bagud ud gennem raketdysen. Inde i forbrændingskammeret kan udstødningsgasserne imidlertid ikke fise den modsatte vej, men danner et tryk på forbrændingskammerets modsatte side. Det er kraften fra dette tryk, der driver raketten frem, også i vakuum.

Det er sgu da ikke raketvidenskab! … Nåh jo! Det er det!

Kommentér på Facebook-opslaget.

Del på sociale medier