Frygt blandt konspirationsteoretikerne

Så er der startet en ny frygtkampagne blandt konspirationsteoretikerne. Jeg har set rigtig mange opslag om det, men bedømt på antallet af opslag, må en af de mest bange konspirationsteoretikere være Annette Narimani, der nu kalder sig Annette Parmesana, eller noget i den retning, på Facebook.

Den 15. august 2024 lægger Annette Parmesana ud med dette opslag:

Som man kan se, så er det et link til en artikel fra Ekstra Bladet, der omhandler mpox, som tidligere var kendt som abekopper.

Lige under overskriften, står der i rubrikken:

»Onsdag blev der erklæret sundhedskrise på grund af virussen mpox. Danskere skal ikke bekymre sig, siger SSI«

Og selve artiklen starter med:

»Hvis man er bekymret for, at udbruddet af mpox-virus i Afrika kommer til Danmark, bør man tage den med ro.

Risikoen for at blive smittet med sygdommen herhjemme er nemlig meget lille. Det vurderer Statens Serum Institut (SSI), fremgår det af en pressemeddelelse.«

Det kræver selvfølgelig, at man læser artiklen, og ikke bare læser overskriften.

Vaccinen, som artiklen slet ikke nævner, er i øvrigt godkendt af EU-kommissionen den 31. juli 2013 til beskyttelse mod kopper og den 22. juli 2022 til beskyttelse mod mpox. Ligeledes er vaccinen godkendt til brug mod mpox i USA og Canada.

Da mpox er en meget sjælden sygdom, og det ikke har været muligt at indhente fuldstændige oplysninger om vaccinens effekt, er vaccinen godkendt på “særlige vilkår” mod mpox.

Senere samme dag poster Annette Parmesana endnu et opslag om mpox:

Igen er der tale om en artikel fra Ekstra Bladet, der handler om det første tilfælde med den nye variant af mpox i Sverige.

I sit opslag spørger Annette Parmesana:

»Har du sørget for sprit, mundble og kondomer?«

Her kan vi hurtigt konstatere, at Annette Parmesana ikke har undersøgt en fis.

Sundhedsstyrelsens hjemmeside om mpox står der:

»Mpox smitter ved tæt fysisk kontakt som fx kys og sex, og kun når man har symptomer. De typiske symptomer er et udslæt med små blærer på huden samt influenzalignende symptomer. Nære kontakter og personer i særlig risiko kan blive vaccineret mod mpox.

Smitten sker oftest gennem direkte kontakt med de små blærer på huden. En blære kan dog være nok. Smitte sker kun sjældent ved almindelig social omgang, men typisk ved tæt fysisk kontakt fx ved sex, eller hvis man sover i samme seng.«

Her er det så, at man må spørge: Hvordan fanden skulle mundbind forhindre smitte, når den ikke sker igennem luften, men ved tæt fysisk kontakt? Og fås kondomer overhovedet i kropsstørrelse?

Den 17. august 2024 kommer så Annette Parmesanas tredje opslag om mpox, der virkelig viser, hvor bange hun er:

Denne gang deler hun et skærmbillede af en artikel fra TV 2.

I artiklen står blandt andet:

»Men den nuværende situation og det nye tilfælde i Sverige skaber ikke bekymring hos Statens Serum Institut, SSI.

– Det ændrer ikke vores risikovurdering lige nu. Vi forventer, at vi vil kunne se importerede tilfælde i Danmark i takt med, at udbruddet breder sig, men at vi vil kunne inddæmme dem hurtigt, siger Tyra Krause, der er faglig chef hos SSI, til TV 2.«

Som man kan se, så er der endnu ikke noget at være bange for, og skulle der komme tilfælde af mpox i Danmark, så er det nok de nærmeste kontakter til de syge, der har anledning til den største bekymring.

Annette Parmesana skriver til sidst:

»… vores immunforsvar er fra naturens side ment til at kunne klare den slags.«

Fuldstændig som dengang vi kun havde vores immunforsvar, og middellevetiden var under halvdelen af, hvad den er i dag.

Det er en kendt sag, at mange tyr til konspirationsteorier på grund af frygt for en kaotisk verden, og følelsen af en manglende kontrol over forholdene og sit liv. Derfor finder nogle på – ofte fantasifulde – forklaringer på forholdene i verden. Dermed skaber en person orden i kaosset og på de ting, som personen ikke forstår. Derved genvinder personen en følelse af kontrol og viden, som ikke er de fleste andre forundt.

Dermed kan man egentlig betragte konspirationsteorier, som en beskyttelse mod det kaotiske og uforståelige i verden, men for nogle er “beskyttelsen” bare løbet fuldstændig løbsk.

Disse konspirationsteorier indeholder ofte endnu mere skræmmende perspektiver. Det er nemlig “de onde de”, der står bag konspirationerne, hvor der lægges skumle og ondsindede planer, der vil ramme os alle.

Spørgsmålet er så bare, hvad konspirationsteoretikerne er mest bange for. Den virkelige verden eller deres egne frygtbaserede konspirationsteorier? En ting er sikkert! De er virkelig bange.

Kommentér på Facebook-opslaget.

Topfoto: National Institute of Allergy and Infectious Diseases, Unsplash

Del på sociale medier