Fladjordsmemer VIII

Det er egentlig imponerende, at flat earth’erne (FE’erne) kan blive ved med at lave memer, hvor der er noget nyt at debunke. Mange af de memer jeg ser, kører imidlertid på det samme, og jeg prøver så vidt muligt ikke at debunke det samme. Men lad os se på memerne!

Meme 1

Meme 1

Den oversættes til dansk, på følgende måde:

»Når man kombinerer disse påståede bevægelser, skulle Jorden bevæge sig med 108.792 km/t om natten

Og med 105.573 km/t om dagen
En hastighedsændring på 3.219 km/t hver eneste dag
Men i realiteten bevæger vi os ikke,«

Da jeg først så dette meme, så tænkte jeg, “hvad pokker mener forfatteren?”

Først troede jeg, at forfatteren troede, at Jorden kredser omkring Solen på et døgn, men så gik det op for mig, at det forfatteren mener, er, at hvis man kombinerer Jordens vandrette hastighed ved ækvator med Jordens hastighed omkring Solen, så er der forskel i hastigheden relativt til Solen.

Jordens hastighed omkring Solen, er 107.520 km/t. Jordens vandrette hastighed ved ækvator er 1.674 km/t på grund af Jordens rotation. Det vil sige, at ved midnat, når et punkt på ækvator er længst fra Solen, så er hastigheden i forhold til Solen 107.520 + 1.674 = 109.194 km/t. Tilsvarende er hastigheden 107.520 – 1.674 = 105.846 km/t, når punktet er tættest på Solen ved middagstid. Det giver en ændring på 3.348 km/t eller 930 m/s svarende til en gennemsnitlig acceleration på 0,0215 m/s2, da hastighedsændringen sker over 12 timer, svarende til 43.200 sekunder. Til sammenligning så er tyngdeacceleration ca. 9,8 m/s2. En person på 80 kg bliver således påvirket med 1,7 N af den gennemsnitlige hastighedsændring, men med 784 N på grund af tyngdekraften. Kraften man bliver påvirket af på grund af Jordoverfladens gennemsnitlige acceleration ved ækvator, er dermed ubetydelig, og intet man bemærker. Der er så fire ting, man skal bemærke. For det første, så gælder dette kun ved ækvator. Accelerationen falder til 0 ved polerne, hvor hastigheden er konstant. For det andet, så er der kun to tidspunkter på året, hvor man blot kan addere eller subtraherer tallene direkte, og det er ved solhverv, når punktet på jordoverfladen er henholdsvis fjernest og tættest på Solen. Ellers vil retningen på hastighederne være skæve i forhold til hinanden. Den tredje ting er, at Jordoverfladens acceleration ikke er konstant i forhold til Solen, men den bliver ikke meget højere eller lavere end gennemsnitsaccelerationen. Endelig er den fjerde ting, at man på Jorden er påvirket af mange forskellige mindre kræfter fra forskellige sider. Det er f.eks. centrifugalkraften fra Jordens rotation og Jordens kredsløb om Solen. Tyngdekraften fra Månen og Solen, og både centrifugalkraften og tyngdekraften fra Jorden kan også variere afhængig af, hvor man befinder sig. En ting har alle disse kræfter dog tilfælles: De er ubetydelige sammenlignet med tyngdekraften fra Jorden.

Ovennævnte fremstilling er meget simplificeret, men det ville være muligt, at lave en tilnærmet 2-dimensionel fremstilling af problemet. Det ville imidlertid indebære et stationært koordinatsystem med (0, 0) placeret i Solens centrum, og et sekundært koordinatsystem med (0, 0) placeret i Jordens centrum. Det sekundære koordinatsystem skulle så beskrive en cirkelbevægelse om det stationære koordinatsystem, og for hver hele cirkelbevægelse skulle det sekundære koordinatsystem rotere 365,2422 gange omkring sit (0, 0). Her roder man sig hurtigt ud i noget meget langhåret matematik, der ligger langt udover denne sides formål. Og tænk hvis man skulle regne det som i virkelighedens verden, hvor der er tre dimensioner, eller hvis man medtog Solens kredsløb om Mælkevejens centrum.

Hvorledes forfatteren så når frem til, at vi slet ikke bevæger os, må stå hen i det uvisse, men bunder nok i manglende forståelse af, at verden er et meget mere kompliceret sted, end i FE’ernes hjerner.

Meme 2

Meme 2

Dette meme er et af de lidt længere, men lad os lige se, hvad der står på dansk:

»Flad jord handler om sund fornuft
Når du ser, at horisonten er flad = den er flad
Når du ser vandet blive i niveau = det er i niveau
Når du føler Jorden står stille = den står stille
Når du ser stjernerne og stjernebillederne nulstille hvert år = de nulstiller hvert år
De har indoktrineret dig til ikke at stole på din egen sunde fornuft«

Vi starter blot foroven.

Flad jord handler ikke om sund fornuft, men derimod om mangel på sund fornuft.

Når horisonten virker flad ved jordoverfladen, skyldes det, at jorden er meget stor, hvorfor krumningen af horisonten ikke kan ses med det blotte øje. Kommer man højere op, bliver krumningen også synlig med det blotte øje.

Vandet bliver i niveau, altså bortset fra bølger, krusninger og tidevand (hvornår får vi mon en forklaring på det, på en flad jord uden tyngdekraft). Hertil kommer, at niveau ikke betyder flad, men blot at man holder en fast afstand til noget.

Når man føler, at Jorden står stille, så er det primært fordi man ikke mærker konstant hastighed. Som nævnt under Meme 1, så er de kræfter og acceleration, der påvirker os ubetydelige, og mærkes derfor ikke.

Den sidste er blot dum. I løbet af et år, så bevæger stjernerne sig så lidt, at det vil tage årtusinder at bemærke en ændring. Stjernerne har den samme position, men på grund af Jordens hældning, så kan vi kun se nogle af dem om natten på bestemte tidspunkter i Jordens kredsløb om Solen. Stjernerne er der stadig, men om dagen kan vi bare ikke se dem. Herudover er der stjerner, der kun kan ses på den sydlige halvkugle, ligesom der er stjerner, der kun kan ses fra den nordlige.

FE’erne bliver indoktrineret af dumme FE-videoer og memes, så de bliver frataget al sund fornuft.

Meme 3

Meme 3

Oversat til dansk:

»Solen og månen har den samme størrelse.
Det er alt for i dag.«

Jeg ved ikke engang om dette kan kaldes et meme. Normalt er memes et billede, med en tekst. Her er der imidlertid kun tekst. Ovenikøbet en forkert tekst, for Månen og Solen har ikke den samme størrelse. Månen har en diameter på 3.475 km, mens Solen har en diameter på 1.392.000 km. Solen er dermed mere end 400 gange så bred som Månen.

Det er så nok ikke det forfatteren mener. Det er nok snarere, at set fra Jorden, ser det ud som om, at de har samme størrelse. Men er det nu også rigtigt?

Hvor meget vinkelbredden på Månen og Solen er set fra Jorden, kan beregnes efter denne formel:

α = 2 · arctan(d / (2 · r))

Hvor α er vinkelbredden, d er objektets (Månens eller Solens) reelle diameter, og r er afstanden objektet betragtes fra.

Her skal man så have fat i en matematisk lommeregner, hvilket er nemt i vore dage. Månens største afstand til Jorden er ca. 405.500 km, og den mindste afstand er ca. 363.300 km. Indsætter man herefter tallene i formlen, så får man, at Månens vinkelbredde set fra Jorden, svinger mellem 0,4910° og 0,5480°.

Solens største afstand til Jorden er ca. 152.100.000 km, og den mindste afstand er ca. 147.100.000 km. Dermed svinger Solens vinkelbredde, set fra Jorden mellem 0,5244° og 0,5422°. Månens vinkelbredde set fra Jorden, kan således både være lavere og højere end vinkelbredden af Solen. Dermed er der kun to tidspunkter i et månekredsløb om Jorden, at Månen og Solen har nøjagtig den samme vinkelbredde set fra Jorden. Vi kender det også fra ringformede solformørkelser, hvor Månen ikke kan dække hele Solen, og fra totale solformørkelser, hvor Månen dækker hele Solen. At Månen og Solen har en vinkelbredde set fra Jorden, der ligger tæt, er et rent tilfælde.

Kommentér på Facebook-opslaget.

Del på sociale medier