Kort og godt III

Så har vi endnu en række opslag, der er lette at debunke eller blot er påstande, der er trukket ud af røven, og er så langt ude, at debunking er fuldstændig unødvendig.

Opslag 1

Det første opslag kommer fra Ole Osterhammel:

I kommentarerne linker Ole Osterhammel til en artikel fra den 26. july 2024 fra The Exposé. Et skodmedie fyldt med misinformation.

Link til artikel fra The Exposé

Det der er værd at bemærke, er, at The Exposé ikke har skyggen af dokumentation for, at Moderna har indrømmet et sammenhæng mellem mRNA-vaccinen og cancer. De bygger deres fiktionshistorie på dette tweet fra den 15. november 2023 med en video fra en begivenhed holdt og live-streamet af Marjorie Taylor Greene, hvor Robert Malone udtaler sig. Robert Malone er manden, der ydede et lille bidrag til mRNA-forskningen, men påstår, at han er opfinderen af mRNA-vaccinen:

Igen skal man bemærke, at der ikke er skyggen af dokumentation for, at Moderna skulle have indrømmet et sammenhæng mellem mRNA-vaccinen og cancer. Dette blev også afvist ved et faktatjek af FactCheck.org den 22. november 2023, og også AP har afvist sammenhængen mellem mRNA-vaccinen og cancer den 21. november 2023.

Lad os også se, et par fuldstændig langt ude påstande fra kommentarerne:

Anja Malmstrøm: FDA har trukket tilladelsen til at anvende Pfizer og Modern mRNA-vacciner i USA tilbage. Samtidig kom der chokerende nyheder: Anthony Fauci, en ledende amerikansk sundhedstjenestemand, blev afsløret i at have løjet under ed. Det viser sig, at teorien om, at Covid-19 blev kunstigt skabt i et laboratorium, er blevet mainstream, hvis ikke den eneste. Det næste bliver endnu mere vanvittigt! Teorien går ud på, at Fauci selv har udviklet virussen i Wuhan på vegne af det amerikanske forsvarsministerium! Videoen viser Fauci rystende ved hvert COVID-19-møde og endda mens han holder tårerne tilbage. Det er som om han ikke vidste, hvad han gik ind til. Følg os @VELINFORMERET

Det her er så absurd langt ude påstande, at de ikke behøver debunking. Jeg kan i øvrigt oplyse, at VELINFORMERET er en Telegram-kanal, der er fyldt med misinformation, så navnet VELMISINFORMERET ville nok være mere passende.

Opslag 2

Det næste opslag kommer fra Christian Nørremark, og omhandler den kvindelige bokser Imane Khelif:

Nu skal vi så se, hvem der er en tumpe her.

Imane Khelif er født som kvinde og opdraget som kvinde, og har også bokset som kvinde. Der er altså ikke tale om en transkønnet, men rent faktisk om en kvinde.

Sandsynligvis har Imane Khelif et XY-kromosom, der giver hende en mandlig opbygning af kønskromosomet. I Danmark har man kendskab til 200 kvinder, der har et XY-kromosom, og det udarter sig på forskellig vis fra kvinde til kvinde. Nogle har både livmoder og æggestokke, og kan med hormonbehandling blive gravide. Nogle har testikler og producerer dermed det mandlige kønshormon testosteron, der kan give dem en sportslig fordel. Hvor Imane Khelif ligger i forhold til dette, er uvist. Beslutningen om hvorvidt Imane Khelif skal have lov til at deltage i OL, vil jeg lade andre og mere kvalificerede personer afgøre.

Som sædvanlig skal Christian Nørremark udstille sin ufattelige uvidenhed, og lufte sin transfobi. Det er han så ikke ene om, specielt indenfor konspirationsteoretiske kredse, men også udenfor.

Opslag 3

Det sidste opslag ville egentlig høre hjemme i serien Fladjordsmemer, hvis der var noget tekst på billedet. Det er Brian Larsson, der er flat earther (FE’er), og som kalder sig Bryan Nairb på Facebook:

Brian Larsson skriver teksten “The sun is 93 millions miles away”, men da han skriver på engelsk og angiver afstanden i miles, så tyder det på, at han som andre FE’ere i Danmark blot papegøjer fra tåbelige engelske og amerikanske FE-videoer og -memes på de sociale medier. Han ved garanteret ikke, at 93 millioner miles svarer til ca. 150 millioner kilometer, hvilket er gennemsnitsafstanden til Solen.

Teksten, billedet og kommentarerne antyder, at Solen er meget tættere på, da lysstrålerne danner en vifte gennem hullerne i skyen. Fænomenet er imidlertid let at forklare, hvilket jeg allerede gjorde i et Facebook-opslag den 30. januar 2022, hvorfor jeg blot kan kopiere og tilrette teksten:

Fænomenet opstår, når solen står lidt lavt. Der hvor du står, dækker skyerne for solen, men længere væk er et hul i skyerne, som solen skinner igennem. Dermed har lysstrålerne retning mod dig, men rammer vandet inden de når dig. Dermed opstår en perspektiveffekt, da hullet i skyerne er meget længere væk end der, hvor lysstrålerne rammer vandet. Denne effekt svarer fuldstændig til, at du står på en lige vej der går mod horisonten. Jo længere væk vejen er, jo smallere er den. Da man ikke kan opfatte dybden i lysstrålerne, ser det ud til at stråle ud til siderne.

Man skal bemærke, at på billedet kommer der også lysstråler ind gennem huller i skyerne, der ligger over solens position, og hvor lysstrålerne går over hovedet på fotografen. Dette viser faktisk tydeligt perspektiveffekten.

Hvor ville det dog være dejligt, hvis FE’erne lærte at forstå perspektiv … og 3D … og afstande … og størrelsesforhold … og elementær fysik og matematik … og logik … og … har jeg glemt noget, de heller ikke forstår?

Dermed er det slut med opslag for denne gang, men da der er masser af den slags opslag på de sociale medier, så varer det nok ikke længe, inden afsnit fire er klar.

Kommentér på Facebook-opslaget.

Topfoto: Firmbee.com, Unsplash

Del på sociale medier