Nogle gange hidser konspirationsteoretikere sig op over fuldstændig ligegyldige ting. Ofte fordi de intet fatter. Det seneste årstid, er en ting man ofte har set, brokkerier over vejrkort. Meget passende, kan man sige, at mange konspirationsteoretikere kommer op i det røde felt, når de ser vejrudsigtens temperaturkort.
Her er det Birthe Boll der præsenterer det på den almindeligste måde. Nemlig ved at vise et temperaturkort sammen med et almindeligt vejrkort.
Lars Boje Mathiesen er også med på sølvpapirshattebølgen:
Lars Boje Mathiesen bringer dog bare et skærmbillede af en artikel fra DR, med et temperaturkort over Danmark og det sydlige Sverige.
På det almindelige vejrkort man ser i TV’s vejrudsigter, så angiver man solskin med en sol, og skyet vejr med en sky. Herudover har man nogle skysymboler for sne, regn og torden. Temperaturen er typisk kun angivet med tal nogle enkelte udvalgte steder. Landområder er typisk ensartede grønne og havområder ensartede blå. Det skal bemærkes, at de almindelige vejrkort, praktisk taget altid anvendes i vejrudsigterne.
Nogle gange viser man også et temperaturkort som supplement til det almindelige vejrkort, og her er det, at konspirationsteoretikere kommer op i det røde felt, fordi varme områder vises med rødt. Lad os lige se på det temperaturkort, som fremgår af Danmarks Meteorologiske Instituts (DMI’s) hjemmeside:
Som man kan se til venstre på billedet, så er der en skala, der viser hvilken farve, der symboliserer temperaturerne.
Bemærk, at temperaturer under 0° vises i turkise, lyseblå og mørkeblå farver, mens temperaturer over 0° vises i gule, orange, lyserøde og mørkerøde farver.
Når der laves kort til TV-vejret, så har meteorologerne imidlertid et valg. De kan simpelthen benytte andre paletter og dermed rykke nulpunktet for, hvornår temperaturer vises varme, og hvornår de vises som kolde. Det vil sige, at hvis temperaturen for en given dag er 10° i gennemsnit i de foregående år, så kan temperaturer over 10° vises som gule, orange og røde, mens temperaturer under 10° kan vises som turkise, lyseblå og mørkeblå. Dette giver et godt overblik over temperaturerne … Hvis man altså forstår at læse kortet.
Konspirationsteoretikere kommer så op i det røde felt, fordi de tror, at meteorologerne benytter de stærke røde farver for at male fanden på væggen i forhold til den globale opvarmning. Men er det derfor meteorologerne benytter røde og blå farver?
Hvis man har arbejdet med grafik, så kender man betegnelserne varme og kolde farver. Her er det således, at røde farver betegnes som varme, mens de blå farver betegnes som kolde. Endvidere har man ligeså længe jeg kan huske tilbage, anvendt røde og blå farver på vandhaner. Den røde farve angiver, at det er varmt vand, den blå farve angiver, at det er koldt vand.
Det er således ikke tilfældigt, at meteorologerne netop benytter røde og blå farvenuancer til henholdsvis varme og kulde. De eneste der hidser sig op over farvevalget, er de klimabenægtende konspirationsteoretikere. Det kunne da være interessant at vide, hvilke farvevalg disse konspirationsteoretikere ville vælge, i stedet for de røde og blå farver, der er universelle symboler for varme og kulde.
Se, der er en anden ting ved vandhaner. Hanen til det varme vand, sidder altid til venstre, og hanen til det kolde sidder til højre. Det er ganske sikkert “de onde de”, der har planlagt det. Ca. 90% af befolkningen er højrehåndede, og er derfor tilbøjelige til, at benytte det kolde vand mest. Dermed tvinges de højrehåndede ubevidst til at bidrage til klimabedraget ved at spare på det varme vand.
Kommentér på Facebook-opslaget.
Topfoto: Mathias Reding, Pexels