CO2-aftryk, 15-minuttersbyer, eID og gratis attraktioner

Nu skal vi se på en person, der ikke kender forskellen på en konspiration og en konspirationsteori. Han ved i lighed med mange konspirationsteoretikere heller ikke, at langt de fleste af os allerede har et eID. Det fremgår tydeligt af dette opslag:

Palle Gyldenvang starter med at påstå, at mange banker længe har haft en ordning, hvor man kan se sit CO2-aftryk. Jeg har så prøvet at se på en række af de største bankers hjemmesider, men jeg har umiddelbart kun kunne finde en bank, der tilbyder indblik i ens CO2-aftryk, og det er Nordea. Det kræver så, at man abonnerer på Nordea Wallet. I december 2019 tilbød Nordea denne løsning, men det bygger på et skøn, og det må være et meget løst skøn. Banken kan godt se, hvor man har brugt sit betalingskort, men ikke hvad man har købt. Banken ved således ikke, om man har købt hakket oksekød eller hakket kyllingekød, eller om man overhovedet har købt kød.

Derimod findes der massevis af CO2-beregnere derude, der bygger på ens egne indtastninger, og som er helt frivillige at bruge.

Så springer Palle Gyldenvang til noget helt andet. Han springer nemlig til smart cities, som han tilsyneladende tror, er det samme som 15-minuttersbyer. Imidlertid kan en by godt være en smart city uden at være en 15-minuttersby og omvendt. En smart city er en by, hvor man benytter ny teknologi til effektiv drift af byen til gavn for borgerne, og en 15-minuttersby er blot en by, hvor man kun har 15 minutter til fods eller på cykel til daglige fornødenheder, som f.eks. indkøb, fritidsbeskæftigelser, uddannelse, arbejde og lægebehandling. Både smart cities og 15-minuttersbyer, er velkendte byplanlægningskoncepter, og er ikke på nogen måde konspirationer. Derimod er der opstået utallige konspirationsteorier om, hvad byerne går ud på. Disse konspirationsteorier er imidlertid hentet ud af den blå luft, og er som regel decideret idiotiske.

Så springer Palle Gyldenvang igen til noget helt andet. Han springer til eID. Som så mange andre, så ved han sikkert heller ikke, at man staver det NemID og MitID. Jeg har set mange stavemåder for de tre ID’er, men sjældent de rigtige. Nu kommer der så noget, som mange sikkert ikke ved. Langt de fleste af os, har nemlig allerede et eID. Det hedder i Danmark MitID, da det opfylder kravene i eIDAS-forordningen. eID står blot for Elektronisk Identifikationsmiddel, og de lande i EU/EØS, der benytter andre digitale identifikationsmidler, der opfylder eIDAS-forordningen, kan også blive eID’er, og kan give adgang for andre EU-/EØS-landes eID’er til deres selvbetjeningsløsninger. eID er således bare en fællesbetegnelse for digitale identifikationsmidler, der blot bekræfter, at du er den, du udgiver dig for. eID vil ikke komme til at indeholde digitale penge, sundhedsoplysninger eller oplysninger om ens personlige CO2-aftryk.

Endnu engang springer Palle Gyldenvang til noget andet, han springer nemlig til Wonderful Copenhagens projekt, hvor man bliver belønnet for grønne handlinger. Det er så et emne, jeg tidligere har skrevet om, hvorfor jeg blot vil knytte en kort kommentar til Palle Gyldenvangs opslag. Man får ikke point! Man får gratis adgang til en turistattraktion. Projektet har intet med et socialt pointsystem, MitID eller eID at gøre. Naturligvis har det noget at gøre med ens personlige CO2-aftryk, men det bliver ikke registreret nogen steder.

Palle Gyldenvang slutter med det sædvanlige “konspirationsteorier er sandheder”. Nu skal vi så bare vente på, at konspirationsteorierne bliver til sandheder. Indtil nu har vi ventet forgæves, og noget siger mig, at vi kommer til at vente meget, meget længe.

Kommentér på Facebook-opslaget.

Topfoto: CardMapr.nl, Unsplash

Del på sociale medier