Fladjordsmemer V

Så er der tre nye latterlig dumme fladjordsmemer klar til at blive debunket. Skønt jeg finder alle disse memer hos danske flat earthers (FE’ere), så har jeg endnu til gode at se et på dansk.

Meme 1

Det oversætter vi lige:

»”Dette kaldes tyngdekraft”
Så dette kaldes “anti-tyngdekraft”?«

Jeg kommer lige med en forklaring til dem, der ikke er klar over, hvad det øverste billede går ud på.

Personen på øverste billede er den amerikanske astrofysiker Neil deGrasse Tyson. I videoen billedet stammer fra, slipper han mikrofonen, så den falder til gulvet, mens han siger “this is called gravity”.

Det der holder personen flyvende med sine balloner på nederste billede, kaldes opdrift.

Så skal vi have gamle Archimedes og hans lov på banen igen. Loven siger:

»Når et legeme helt eller delvis nedsænkes i en væske, taber det lige så meget i vægt, som den fortrængte væskemængde vejer.«

Denne lov gælder også for gasser og i dette tilfælde for atmosfærens luft. Archimedes lov bevirker, at udover tyngdekraften der virker nedad, så er der også en opadvirkende kraft, og denne kaldes opdrift. Man har naturligvis udledt matematiske formler for denne opdrift:

Fop = p · V · g

hvor Fop er opdriften, p er densiteten (massefylden) af den fortrænge væske/gas, V er volumen (rumfanget) af den fortrængte væske/gas, og nu kommer vi til det som FE’erne altid glemmer, for g er tyngdeaccelerationen. Kort sagt, uden tyngdekraft, ingen opdrift. Selve tyngdekraften beregnes som:

Fg = m · g

Hvor Fg er tyngdekraften, og m er massen af objektet som tyngdekraften virker på. Da opdriften virker op og tyngdekraften ned, kan den totale kraft, der virker på et objekt beregnes som:

Ftot = Fop – Fg

Her skal man ikke være et geni for at regne ud, at hvis opdriften er større end tyngdekraften, så svæver/flyder et objekt. I dette tilfælde personen og ballonerne, men tyngdekraften er der altså stadig.

FE’ere der benægter tyngdekraftens eksistens, har det med at forklare, at tingene falder ned fordi de har højere massefylde end luften, og tingene stiger til vejrs fordi de har lavere massefylde end luften. Men de glemmer at tage Archimedes lov i betragtning, og hvorfor falder tingene lige ned? Hvis man har en bold, er massefylden af luften over bolden tilnærmelsesvis den samme som under bolden, så hvorfor falder tingene ned? Hvis der skulle være bare en lille smule logik i det, så skulle tingene falde op. Lufttrykket – og dermed massefylden – falder jo med højden, så rent faktisk har luften over bolden en anelse lavere massefylde end under bolden, hvorfor bolden burde falde op. FE’erne kan kun forklare, at tingene falder ned, fordi det er ned, og man skal virkelig være dum for at hoppe på den.

Inden jeg afslutter dette meme, så skal jeg lige forklare, at masse ikke er det samme som vægt. F.eks. på Månen, der vejer man kun en sjettedel af, hvad man vejer på Jorden, men massen er den samme, hvad enten man er på Månen eller på Jorden. Det er bare så praktisk anlagt, at vores masse er tilnærmelsesvis den samme som vores vægt på jordoverfladen. Vær også opmærksom på, at det ikke er Archimedes opdrift, der får fly, helikoptere, raketter, fugle og insekter til at flyve. Her er der helt andre kræfter på spil.

Meme 2

Stop whining - Water will never stick to a ball

På dansk:

»Stop med at klynke
Vand vil aldrig klæbe til en kugle«

Vi starter med at konstatere, at der ikke klæber vand til Jorden. Den bliver holdt fast af en kraft, kaldt tyngdekraften. Dernæst er illustrationen et glimrende eksempel på FE’ernes forkvaklede forhold til op og ned. Vandet løber nemlig af den grædende Jord forneden. Af en eller anden grund, så tror mange FE’ere, at nord er op, mens syd er ned. Hvis Jorden var rund, så ville vandet efter denne logik, løbe af mod syd. Vi andre ved godt, at der i rummet ikke eksisterer op og ned, hvorfor det er noget sludder. At nord vender op på kort og globusser, skyldes nok, at den nordlige halvkugle er tættest befolket, og indeholder mere landmasse end den sydlige halvkugle.

Lad os vise FE’erne vand, der bliver holdt fast på en kugle:

The Blue Marble

Billedet er det berømte foto “The Blue Marble“. Billedet er taget af besætningen på Apollo 17 den 7. december 1972 i en afstand fra Jorden på 29.400 km. Det er taget med et 70-mm Hasselblad kamera med en 80-mm Zeiss-linse. Behøver jeg at nævne, at 1972 var længe før CGI (Computer Generated Imagery) og 18 år før den første version af Photoshop.

Der er ingen FE’ere, der har kunnet debunke dette billede.

Lad os se et andet billede, af vand, der bliver holdt fast på en kugle:

Foto af sø taget af Marcus Ganahl, Unsplash
Foto: Marcus Ganahl, Unsplash

Jorden er jo en kugle, ikk’?

Meme 3

So they have an International Space Station orbiting Earth and it didn't film the solar eclipse?

Vi får også lige den danske version:

»Så de har en International Rumstation i kredsløb om Jorden, og den filmede ikke solformørkelsen?«

Jamen, det gjorde den da:

Vi kan også se et foto af Månens skygge på Jorden, set fra ISS:

Dette meme må siges at være totalt kikset.

Ikke flere memer for denne gang, men der ligger allerede to klar til næste runde.

Kommentér på Facebook-opslaget.

Del på sociale medier