Den sorte svane

I fredags gennemgik jeg en række konspirationsteoretikeres Facebook-profiler, for lige at se, hvad der har rørt sig i konspirationsteoretiske kredse, mens jeg holdt en lille pause. Her stødte jeg på flere opslag, der handlede om TV 2-dokumentaren “Den sorte svane”.

Inden jeg kommer til selve TV-dokumentaren, så lad os lige se på, hvad begrebet “sort svane” egentlig dækker over. I dokumentaren fortæller Mads Brügger, at det betyder noget epokegørende, der ændrer ens verdenssyn. Begrebet er ældgammelt og optræder første gang hos poeten Juvenal i det andet århundredets Rom. Dengang troede man ikke, der eksisterede sorte svaner. Det krævede nemlig, at Australien først blev opdaget. Sorte svaner blev derfor først set af hollandske sømænd i 1697. Vi skal imidlertid næsten et århundred frem til 1790, hvor den sorte svane første gang blev beskrevet af John Latham.

Begrebet bliver imidlertid stadig brugt som Mads Brügger forklarer. Specielt er jeg stødt på brugen i konspirationsteoretiske kredse. Som eksempel kan nævnes flat earthers (FE’ere), der i 2021 brugte nedenstående billede som bevis på, at Jorden ikke krummer:

Dette billede kaldte FE’erne for “the black swan picture”, da de troede det var endegyldigt bevis på, at Jorden er flad. Dette ville derfor ryste os “globies” i vores grundvold, da det fuldstændig ville ændre vores verdenssyn. Det skete imidlertid ikke, da der blot er tale om en kraftig refraktion (lysets brydning i materialer), der sker under de rette atmosfæriske forhold. På en normal dag vil det se sådan ud:

Hvis man vil have en uddybende forklaring, og se et ekstremt eksempel på denne refraktion, så kan man se denne korte video:

Efter denne lille afstikker, så lad os gå til selve TV-dokumentaren. Da jeg så de mange opslag om dokumentaren blandt konspirationsteoretikerne, så satte jeg mig ned, og så samtlige fem afsnit på TV 2 Play.

Kort fortalt, så handler dokumentaren om, hvordan kriminelle vasker penge hvide. Der er sat et kontor op, der er spækket med skjulte kameraer, der afslører hvordan kriminelle med hjælp fra advokater og erhvervsfolk, får vasket deres kontanter hvide. I programmet medvirker erhvervsjuristen Amira, der tidligere har hjulpet de kriminelle med hvidvaskningen, men nu ønsker et nyt liv. For ikke at komme ud i en lang beskrivelse, så kan man se TV 2’s trailer til programmet her:

Der har været en del retssager i dokumentarens kølvand. Blandt andet forsøgte Amira at stoppe den, men det blev afvist af både by- og landsretten. Senest prøvede advokaten Nicolai Dyhr, der kommer med temmelige uheldige udtalelser i dokumentaren at blive klippet ud af dokumentaren, og i fredags afsatte Sø- og Handelsretten ham fra samtlige 58 konkursboer, han behandlede.

Vi ved alle, at kriminelle anvender kontanter, og skal have dem vasket hvide. Vi ved også, at der findes brodne kar blandt advokater og erhvervsfolk, så hvor var den der “sorte svane”? TV 2 afslører og dokumenterer – i øvrigt ganske glimrende – hvad vi egentlig alle vidste. Da det først bliver afsløret i sidste afsnit, så vil jeg ikke være den, der kommer med en spoiler, men med al den medieomtale dokumentaren har fået, så er det nærmest umuligt at få det at vide.

Men hvorfor er konspirationsteoretikerne så meget oppe at køre over dokumentaren? Jo, der er ligesom to indgangsvinkler. Der er dem der ser dokumentaren som propaganda for afskaffelse af kontanter, og så er der nogle, der mener, dokumentaren viser, hvor korrupt hele systemet er.

Her er det Danmarks mest forhadte kvinde, Connie Ringgaard, der mener lidt af begge dele, men først og fremmest at dokumentarens formål er afskaffelse af kontanter:

Jeg er ved at være dødtræt af konspirationsteoretikeres påstande om, at kontanter skal afskaffes. Nationalbanken har tydeligt meldt ud, at der også i fremtiden er brug for kontanter, ligesom der kommer en ny seddelserie i 2028/2029. Det eneste der forsvinder, er 1000-kronesedlen samt gamle seddelserier fra før 2009. Der er intet der tyder på, at kontanter forsvinder lige med det samme. Hvad fanden er det som konspirationsteoretikerne ikke forstår? … Altså lige bortset fra det meste.

Årsagen til at kontanter bliver færre og sværere tilgængelige, er ganske simpelt den samme som årsagen til, at mange butikker i små byer og i gågader forsvinder. Der er for få, der anvender dem!

Så er der dem, der hævder, at dokumentaren viser et korrupt system. Hvordan i himlen kan man konkludere det på baggrund af, at en advokat og nogle få erhvervsfolk bliver taget med bukserne nede? Man skal da være usædvanlig konspiratorisk anlagt, for at kunne konkludere det. Dokumentaren viser på ingen måde, at alle advokater og erhvervsfolk er nogle skurke, og der er ganske sikkert nogle tilbage. Vælg et hvilket som helst erhverv, og der vil være brodne kar imellem.

Det næste opslag havde jeg ikke lige set komme. Om det overhovedet har forbindelse med “Den sorte svane” ved jeg ikke, men det er lidt påfaldende, at det er fra den 30. maj 2024, kort tid efter at dokumentaren havde premiere:

Kent “Hold nu kæft, når jeg råber!” Nielsen inviterer simpelthen rockere til at deltage i “frihedskampen”. Kent “Hold nu kæft, når jeg råber!” Nielsen skal vist passe lidt på med, hvem han inviterer indenfor, for det er ikke sikkert gæsterne, vil bryde sig om skinhellige bibelbumser som ham. Jeg har så svært ved at se, hvad rockere skal bruge ham til? Boksebold måske?

Men bortset fra, at konspirationsteoretikerne som sædvanlig skal fordreje alting, så er “Den sorte svane” en ganske seværdig dokumentar, som jeg klart kan anbefale.

Kommentér nedenfor eller på Facebook-opslaget.

Topfoto: Dorothe Wouters, Unsplash

Del på sociale medier