Fra frihedskamp til religionsvanvid

Allerede i starten af 2021 begyndte den såkaldte og nu afdøde frihedsbevægelse at falde fra hinanden.

Hvor de forskellige grupperinger tidligere kunne forenes i deres modstand mod coronarestriktionerne, begyndte de nu at skændes og fare i totterne på hinanden.

Efter at restriktionerne blev fuldstændig ophævet den 1. februar 2022, må den såkaldte frihedsbevægelse siges at være faldet fuldstændig fra hinanden, og består nu kun af enkelte grupperinger samt en række individer.

Selvom mange konspirationsteoretikere ikke rigtig er kommet videre, og stadig meget gerne vil diskutere corona og vacciner, så er der kommet mere gang i flere af de traditionelle konspirationsteorier, ligesom der er kommet nye til. Det er f.eks. traditionelle konspirationsteorier som chemtrails, Agenda 21/2030, klimahoax og flad jord. Under coronaen opstod der også nye konspirationsteorier, f.eks. konspirationsteorier om The Great Reset og WHO. Af nyere konspirationsteorier der er opstået efter corona kan nævnes konspirationsteorier knyttet til 15-minuttersbyer og MitID, og at vi skal tvinges til at spise insekter. Meget ofte er konspirationsteorierne viklet ind i hinanden.

Allerede før corona var en meget udbredt konspirationsteori, at der eksisterer en satanisk pædofil magtelite. En forestilling der har sine rødder i pizzagate-konspirationsteorien og QAnon. I Danmark blev denne konspirationsteori særligt udbredt af Mads Palsvig gennem hans parti “Velstandspartiet Jorden Frihed Kundskab” (JFK21).

Der har altså længe været en vis sammenkobling af det konspirationsteoretiske miljø og religiøsitet

Imidlertid er denne tendens til religiøsitet intensiveret i de senere år, og mange af frihedsbekæmperne bekender sig nu til en mørk og fordømmende kristendom, der ser satanister alle vegne.

Dette blev særligt tydeligt, da formanden for Frihedslisten, Flemming Blicher og medlem af Frihedslisten, Jovan Tasevski, samt Connie Ringgaard indgik i et samarbejde med frikirkepræsten, Jon Knudsen, fra Løkken Frikirke. Jon Knudsen bliver også kaldt nissehaderpræsten, da han i julen 2010 hængte en nisse i en galge påmonteret Løkken Frikirke, da han betragter nisser som djævle. Herudover har Jon Knudsen nogle meget ekstreme tolkninger af Biblen, særligt fra Johannes Åbenbaring. Man kan høre en række af hans prædikener på YouTube.

Den 14. september 2022 startede Jon Knudsen Facebook-gruppen Vågne Kristne, der tæller flere velkendte konspirationsteoretikere blandt medlemmerne. Gruppen har i skrivende stund 1.015 medlemmer.

Meget ofte er dette religionsvanvid koblet sammen med ekstrem højreradikalisme og kulturracisme. Det ses særligt hos en person som Tommy Koed, der ikke holder sig tilbage med generelle beskyldninger mod muslimer. Herudover betragter han alle, der er uenige i hans religionsvanvid for landsforrædere.

Blandt de endnu mere ekstremt religiøse, skal vi finde kreationisterne. Kreationisme vil sige, at man tror på alt hvad der står i Biblen, og vil dermed indebære, at man afviser videnskabelige teorier såsom evolutionsteorien og The Big Bang, skønt disse er så stærkt understøttet af evidens, at de betragtes som fakta. Kreationisterne tror, at hele verden er skabt af en gud, nøjagtigt som den er i dag, og tror at den kun er 6.000 år gammel. De tror altså, at verden er skabt med magi.

Blandt kreationisterne finder vi Jonas Filali, der har Facebook-siden Revolutionære Nyheder, Matt Graverholt Okkerholm-Madsen, der kører skodbloggen Folkets Medie og Søren Grinderslev, der blandt andet afviser, at der har levet dinosaurer.

Udover disse enkeltpersoner, findes der også et mindre forum af kreationister blandt konspirationsteoretikerne. Det er selvfølgelig flat earth’erne (FE’erne) jeg her tænker på. De fleste af dem er samlet i den private Facebook-gruppe “Jorden er flad. Jorden er ikke en kugle” med Teis Lui Nielsen i spidsen.

Fælles for kreationisterne er, at deres eneste argumenter for deres overbevisning er bibelcitater, og at alle er fulde af løgn. Herudover beskylder de videnskaben og “de onde de” for at ville fjerne Gud. Dette er naturligvis en gang konspirationsteoretisk og religionsvanvittig nonsens.

De støtter sig altså op ad en 2.000 år gammel bog, hvor de ældste skrifter er skrevet for mere end 3.200 år siden, hvor man intet vidste, og glemmer i farten, at Biblen ikke er en videnskabelig lærebog.

Jeg har tidligere skrevet et blogindlæg om de “lortesager” som konspirationsteoretikerne vælger. Nu kan de så tilføje denne religionsvanvid til samlingen, for der er ikke mange danskere, der bekender sig til så ekstrem en religiøsitet.

Kommentér nedenfor eller på Facebook-opslaget.

Topfoto: Tima Miroshnichenko, Pexels

Del på sociale medier