Elektromagnetisk hypersensitivitet (EHS)

Før coronavirussen ankomst til Danmark, så var 5G det helt store indenfor konspirationsteorier.

Det var konspirationsteorier lige fra, at man beskar træer for at gøre plads til 5G-strålerne til, at 5G var et våben, der kunne rettes mod enkeltpersoner. Der var sågar en konspirationsteori om, at 5G kunne ændre vores DNA … Hvor er det lige, man hørte det senere?

I dag er 5G-konspirationsteorierne stadig i live, men lever et lidt stille liv, og er ofte koblet sammen med vaccinerne. Hvor der var godt gang i 5G-modstandsgrupperne og -siderne på Facebook før coronaen, ligger disse grupper og sider nu næsten øde hen. Der sker ikke rigtig noget.

Hvad enten man er 5G-skeptiker, 5G-modstander eller egentlig 5G-konspirationsteoretiker, så har man en ting tilfældes: 5G-stråler er skadelige, og før coronaen kom der for alvor liv i en forening, der faktisk har eksisteret siden 1992, EHS-Foreningen. EHS-Foreningen havde pr. 1. januar 2023, 606 medlemmer.

Inden vi nu fortsætter, så skal jeg understrege, at jeg ikke er et sekund i tvivl om, at de mennesker der hævder at være ramt af EHS, vitterligt er syge, og at deres symptomer er reelle nok. Det gode spørgsmål er bare: Er de syge af det, de tror, de er syge af?

Jeg skal også understrege, at EHS ikke er en konspirationsteori, og hvis man hævder at lide af EHS, så er det ikke ensbetydende med, at man er konspirationsteoretiker. Imidlertid vil man ofte se 5G-konspirationsteoretikere trække “EHS-kortet”, og komme med en række ukorrekte påstande omkring EHS. Jeg anser derfor, at det er relevant at kende nogle fakta omkring EHS, så man er bedre rustet i en debat med en 5G-konspirationsteoretiker.

EHS kaldes også for el-overfølsomhed eller el-allergi. Den seneste betegnelse jeg har set for EHS, er “mikrobølgesyndrom”, men det er en lidt misvisende betegnelse, da EHS ikke kun omfatter elektromagnetisk stråling.

Man skulle angiveligt kunne blive ramt af EHS, hvis man udsættes for elektromagnetiske felter (EMF) eller elektromagnetisk stråling.

EMF opstår omkring alt elektrisk udstyr og ledninger, og jeg husker for flere årtier siden, hvor man opsatte højspændingsledninger i landet. Flere beboere, der boede i nærheden af disse, klagede over fysiske gener ved ledningerne. Det ville ikke overraske mig, hvis EHS-Foreningen opstod i denne forbindelse.

Når det handler om EMF-stråling, så er der typisk tale om mobilstråling, særligt 5G, og stråling fra Wi-Fi. Det skal i den forbindelse bemærkes, at tilgangen af nye medlemmer til EHS-Foreningen steg voldsomt i 2018, hvor snakken om 5G for alvor begyndte.

Jeg vil i det følgende blot benytte betegnelsen EMF om både elektromagnetiske felter ved elektrisk udstyr og om stråling.

Først må det slås fast, at EHS ikke er en anerkendt lidelse, og ikke er en officiel diagnose. Som det fremgår af WHO’s hjemmeside om EHS, så er årsagen til den manglende anerkendelse temmelig enkel: Man har ikke kunne konstatere en sammenhæng mellem symptomerne og EMF.

Da man dermed ikke kan få EHS officielt anerkendt, så vil der også være tale om en selvdiagnostisering, eller med andre ord, dem der lider af EHS, lider af EHS fordi de selv siger det. Det vil typisk foregå på den måde, at man udelukker alle muligheder, der kan udløse symptomerne, og hvad er så tilbage?

Bedre bliver det ikke, når man ser på EHS-Foreningens symptomliste, for ifølge foreningen kan personer, der lider af EHS have mange eller få af følgende symptomer:

Nervesystemet

Trykkende fornemmelse i hovedet, hovedpine, migræne, lysfølsomhed, svimmelhed, koncentrations- og hukommelsesbesvær, søvnproblemer, stress, træthed, rysten, uro eller sovende og stikkende fornemmelser i kroppen, smerter der flytter sig rundt i kroppen, depression, irritation, hyperaktivitet, især hos børn.

Bevægeapparatet

Led og muskelsmerter, kramper, motoriske problemer, muskeltræthed.

Hjerte- karsystemet

Hjertebanken, hjerterytme forstyrrelser, højt blodtryk, lavt blodtryk, svedeture, væskeophobninger.

Mave- tarmsystemet

For meget mavesyre, kvalme, opkast, fødevareintolerancer (f.eks. gluten og laktose).

Åndedrætssystemet

Åndenød, astma, hals-, bihule- og lungebetændelser.

Huden

Rød hud, brændende fornemmelser, lysfølsomhed, eksem og kløe, tør hud.

Andet

Overfølsomhed over for kemikalier o.a., nedsat immunforsvar, synsproblemer (lysfølsomhed for især flimrende lys), røde og irriterede øjne, trykkende fornemmelse bag øjne, tinnitus, ørepine, tandpine (især i tænder med metal-fyldninger), hårtab, kuldskærhed, hedeture, nervøs blære, hyppig vandladning.

Se, det er det jeg kalder en helgardering. Jeg tror, der er mange, der kan nikke genkendende til et eller flere af disse symptomer.

EHS har karakter af en funktionel lidelse, det vil sige en lidelse, hvor en person har fysiske symptomer, men hvor man ikke kan påvise nogle årsag til symptomerne. En kendt funktionel lidelse, der har en diagnose, er fibromyalgi, men her er der tale om en symptomdiagnose. Det vil sige at diagnosen bliver stillet på baggrund af personens symptomer. Med det brede udvalg af symptomer som EHS-Foreningen fremlægger, vil man aldrig kunne stille en symptomdiagnose, og EHS-Foreningen kan vist godt skyde en hvid pæl efter, nogensinde at få anerkendt EHS, med mindre der bliver fundet en sammenhæng mellem symptomer og EMF.

Jeg har naturligvis en personlig mening om EHS, og når man sammenholder, at EHS-diagnosen er en selvdiagnostisering med det faktum, at der ikke har kunnet konstateres en sammenhæng mellem symptomer og EMF, så tyder det på, at der er tale om en nocebo-effekt. Med andre ord, folk der hævder at lide af EHS, bliver syge af EMF, fordi de tror, at de bliver syge af EMF.

Dette betyder ikke, at personerne ikke er syge, men blot at jeg tror, at årsagen skal findes et helt andet sted. Når man har fysiske symptomer, så ligger det ligesom i menneskets natur, at så må der også være en fysisk årsag. Men er der nu også altid det?

Kommentér nedenfor eller på Facebook-opslaget.

Topfoto: Vyacheslav Shatskiy, Unsplash

Del på sociale medier