Konspirationsteorien om den flade jord

Meget ofte oplever jeg, at mange har en opfattelse af, at flat earth’ere (FE’ere) har en bestemt opfattelse om noget.

Sandheden er imidlertid, at der er mange opfattelser blandt FE’erne af, hvordan den flade jord er skruet sammen. Faktisk er der nærmest ligeså mange teorier om den flade jord, som der er FE’ere.

Det eneste de lader til at være enige om, er, at Jorden er flad og stationær, og at NASA er “de onde de”, der fylder os med løgn.

Jeg tror ikke, der er blevet flere FE’ere i Danmark, men derimod virker de til, at være blevet mere synlige på internettet, ikke mindst efter at coronarestriktionerne blev hævet den 1. februar 2022, og efter en markant konspirationsteoretiker som Christian Nørremark bekendte sig til fladjordstroen.

Hvilke typer FE’ere findes der?

Som udgangspunkt, så findes der to slags FE’ere. Der er dem, hvor deres tro på den flade jord grunder i en stærk religiøs overbevisning. Disse FE’ere vil ofte bruge bibelcitater som argumentation, men de glemmer i farten, at Biblen ikke er en videnskabelig lærebog. Argumenter som “der står i Biblen, at …”, er ganske enkelt ikke gyldige i en videnskabelig sammenhæng.

De hælder sig specielt voldsomt op ad Biblens skabelseshistorie, hvori der står:

»Gud sagde: “Der skal være en hvælving i vandene; den skal skille vandene!” Og det skete; Gud skabte hvælvingen, som skilte vandet under hvælvingen fra vandet over hvælvingen. Gud kaldte hvælvingen himmel.«

Denne hvælving kaldes også firmamentet, og de religiøse FE’ere, opfatter det som om, at der er en kuppel over den flade jord. Det må så også betyde, at når der er jordskælv et sted i verden, og det hele ryster, så sner det et eller andet sted. Sådan virker de verdener, man kan købe i souvenirbutikker i hvert fald.

Det er værd at bemærke, at Biblen intet sted nævner noget om Jordens form, så firmamentet kunne vel ligeså godt, være en kæmpe boble omkring en kugleformet jord, som det kunne være en kuppel over en flad. Mennesker med den sunde fornuft og logikken i behold, vil så mene, at der ikke er en kuppel eller boble, men snarere universet.

Så findes der de FE’ere, der hævder, at de benytter videnskabelige metoder. Rent faktisk er videnskabelige metoder inde i billedet, men det er på grund af deres totale fravær. Der er masser af videoer på nettet, med FE’ere der laver totalt grinagtige forsøg, og hvor mange af dem viser, at FE’ere ikke kender til elementær fysik. Man kan jo så argumentere for, at hvis de kendte det mindste til fysik, så ville de ikke være FE’ere og tro, at Jorden er flad.

Disse FE’ere har flere opfattelser af, hvordan den flade jord ser ud. Nogle tror som de stærkt religiøse, at der er en kuppel over den flade jord, ofte ud fra en argumentation om, at man ikke kan have tryk uden en beholder. Atmosfærisk tryk på grund af tyngdekraften, vil de slet ikke forstå, men tyngdekraften vender vi tilbage til.

Fælles for både de religiøse og de “videnskabelige” FE’ere, er, at de ikke tror på Antarktis som et kontinent omgivet af vand. De tror, at Antarktis er en mur af is, der strækker sig rundt langs kanten af den flade jord, og holder vandet inde.

Det er en gængs forestilling, at Antarktis Traktaten forbyder, at man rejser til Antarktis. Antarktisk skulle være beskyttet af krigsskibe, der tvinger skibe til at vende rundt. Det er imidlertid ikke nævnt med et eneste ord i traktaten, at man ikke må rejse til Antarktis. Faktisk kan man bestille krydstogter til Antarktis. Det er blot et spørgsmål om tegnedrengens størrelse, da det er ret dyrt.

Den flade jords geografi

Den gængse opfattelse af den flade jord, er det kort, der er indsat som billede øverst.

Det er en såkaldt azimutalprojektion, der er lavet med udgangspunkt i Nordpolen, som alle FE’ere også anser som den flade jords centrum. En azimutalprojektion kan imidlertid laves med udgangspunkt i et hvilket som helst punkt på Jorden.

Mange FE’ere henviser ofte til Gleason’s new standard map of the world fra 1892, der er en tilsvarende projektion.

Gleasons kort over verden

Azimutalprojektionen er meget brugt, blandt andet i FN’s logo, hvilket FE’erne naturligvis ser, som en bekræftelse af, at de har ret.

Men hvad er der så bag ved ismuren?

De FE’ere der tror, at den flade jord er overdækket af en kuppel, vil jo mene, at kuplen starter bag ved ismuren, men der er alternative forklaringer.

Nogle tror, at ismuren bare fortsætter i det uendelige, men den mest almindelige opfattelse blandt de FE’ere der ikke tror på en kuppel, er, at der er land, der måske strækker sig i det uendelige, og som har uanede ressourcer.

Det er rigtig sjældent, at jeg er stødt på FE’ere, der tror på en egentlig kant, man kan falde udover, men der eksisterer nogle.

Jeg har også set tegninger og modeller af en flad jord, hvor den flade jord hvor vi bor, ligger i centrum, og er omgivet af ringe med ukendte lande med andre beboere. Jeg har sågar set en, der hævdede at den flade jord er et kvadrat, for Biblen nævner jo noget om de fire verdenshjørner, og en cirkel eller kugle har jo ingen hjørner.

Tyngdekraften

Noget man rigtig ofte støder på, er FE’ere, der ikke tror på tyngdekraften, for den er kun en teori, og er aldrig bevist. Her vil jeg lige indskyde, at eksistensen af tyngdekraften er et observerbart faktum, tyngdekraftens natur er indskrevet i Einsteins relativitetsteori, mens årsagen til tyngdekraften er hypoteser.

De fleste af disse tyngdekraftsbenægtere mener, at tingene falder ned, fordi de har større massefylde end luften. Hvorfor tingene lige falder ned, har jeg aldrig set en forklaring på, andet end at det er ned. Dette giver også anledning til, at mange FE’ere har en total fejlopfattelse af ned, og tror, at vandet ville falde af Jorden ved sydpolen, hvis Jorden var en kugle, eller at Nilen løber op ad bakke, da den løber fra syd mod nord. Logikken – eller mangel på samme – er, at syd er ned.

Der er imidlertid også FE’ere, der rent faktisk tror på tyngdekraften.

De forklarer den så typisk ved, at den flade jord accelererer op med en konstant acceleration på 9,8 m/s2. Med en sådan acceleration, så ville det tage 354 dage at nå lysets hastighed. Hvorfor tyngdeaccelerationen er højere jo længere nord eller syd for ækvator man er, eller hvorfor tyngdeaccelerationen er højere ved foden af et bjerg end på toppen af bjerget, har de ingen forklaring på.

Nogle få FE’ere forklarer tyngdekraften med, at det er noget elektrisk. Jorden er f.eks. positivt ladet, mens tingene der falder ned, er negativt ladet, og derfor tiltrækkes af Jorden. Så må en ballon med varm luft, brint eller helium, altså være positivt ladet, og frastødes af Jorden, siden den flyver op.

Der er også enkelte, der bare fyrer en standardfrase af om, at det er noget elektromagnetisk. Denne forklaring har jeg også set om tidevand. Man får dog aldrig en nærmere uddybning af, hvordan denne elektromagnetiske mekanisme skulle virke.

Rummet, rumfart og satellitter

De fleste FE’ere benægter også eksistensen af rummet, og dermed også universet.

Tror man på en kuppel over den flade jord, så tror man ofte på, at der er vand over kuplen, men det burde vel egentlig løbe ind under den flade jord.

Man bliver meget ofte mødt med argumentet om, at hvis der fandtes et vakuum udenfor Jorden, så ville det suge atmosfæren væk. Det er en bred misforståelse blandt FE’ere, at et vakuum suger, måske fordi en støvsuger på engelsk hedder en “vacuum cleaner”, men dette er ikke korrekt. En støvsuger virker som om den suger, fordi den omgivende atmosfæres tryk presser luften ind i støvsugeren.

Når rummet ikke eksisterer, så eksisterer rumfart og satellitter naturligvis heller ikke. Det vil dog sige, at mange FE’ere tror på satellitter, men blot ikke at de er i kredsløb om Jorden, men blot at de er ophængt i balloner. Det er så komplet åndsvagt, at jeg næsten ikke gider forklare, at det ville bevirke, at man ustandseligt skulle justere sin parabolantenne, hvis man har satellit-TV, da det ville være umuligt at forankre en ballon på nøjagtigt det samme sted på grund af vejr og vind.

Skulle der være FE’ere derude, der rent faktisk tror på rummet, så forholder de sig forbløffende tavse.

Solen

Praktisk taget alle FE’ere tror, at Solen er lokal og kredser i en cirkel langs breddegraderne over den flade jord.

Solen skulle være en form for spotlight, der kun oplyser en begrænset del af den flade jord. Dette skulle forklare tidszonerne, men hvorfor man slet ikke kan se Solen eller dens lyskegle fra steder, hvor det er mørkt, kan de ikke forklare.

Solen kredser imidlertid ikke i en perfekt cirkel, da den har forskellig afstand til Nordpolen, hvilket skulle forklare årstiderne. Om sommeren på den nordlige halvkugle, er Solen tættest på Nordpolen, mens den er længst væk, når det er vinter på den nordlige halvkugle. At der er midnatssol på Antarktis, forklares som regel med, at der ikke er midnatssol på Antarktis.

Hvilke kræfter der styrer Solens bevægelser, har FE’erne ingen forklaring på, ligesom en fornuftig forklaring på hvad Solen egentlig er, heller ikke foreligger. Jeg har dog set en forklaring på, at Solen skulle være en form for portal, der udsender energi fra et andet univers, men det kan næppe betegnes som en fornuftig forklaring.

Allerede i mit allerførste blogindlæg modbeviste jeg, at Solen kunne være lokal og kredse over den flade jord. Dette blogindlæg fulgte jeg op på, med et andet blogindlæg, da vi havde efterårsjævndøgn.

Månen

Når det kommer til Månen, så er der også forskellige opfattelser blandt FE’erne.

Nogle mener at Månen er et objekt, der ikke reflekterer Solens lys, men selv udsender lys. Som Solen kredser den over den flade jord. Hvad Månen egentlig er, og hvorfor den har faser, er der – som sædvanligt – ingen fornuftige forklaringer på. Andre påstår, at Månen er et hologram eller en projektion.

En herskende opfattelse er også, at Månens lys er koldt. Det er noget rent sludder, der skyldes, at de har målt temperaturen i månelyset i det fri, mens målingen i skygge er foregået i omgivelser, der holder på varmen, f.eks. med en overdækning. Nogen kontrollerede forsøg, har man ikke set fra FE’erne, men de ville jo også modbevise påstanden.

Meteorer, meteoritter og kratere

Et stjerneskud skyldes, at støvkorn eller større objekter trænger ind Jordens atmosfære. De brænder op i atmosfæren, og trækker dermed en lysstribe efter sig. Disse objekter kaldes meteorer, hvis de er af naturlig oprindelse.

Undertiden er et meteor så stort, at det ikke brænder helt op i atmosfæren, men rammer Jorden. Resterne af disse meteorer bliver dermed til meteoritter.

Jeg har aldrig hørt en FE’er forklare, hvor disse meteorer eller meteoritter kommer fra. For det kan jo umuligt stamme fra rester efter solsystemets dannelse, de såkaldte asteroider, eller være støv fra kometer. Det kan naturligvis heller ikke være brudstykker fra Mars eller Månen, efter de har haft voldsomme sammenstød med meteorer.

Hvad jeg derimod har hørt, er spørgsmålet fra FE’ere om, hvorfor meteorkratere altid er cirkelrunde. Det er de så heller ikke. Her er f.eks. et billede af Schillerkrateret på månen:

Krateret bliver ikke dannet af meteorets størrelse, men da det kommer med en voldsom fart, når det rammer, så udløses en voldsom mængde energi, der danner en eksplosion. Det er denne eksplosion, der danner krateret, der er langt større end meteoret. Desuden vil eksplosionen i de fleste tilfælde bevirke, at krateret bliver cirkelrundt. Kun hvis meteoret rammer i en vinkel på mindre end 15°, dannes der et aflangt krater. Jeg forklarede dette i detaljer i et Facebook-opslag den 5. september 2022:

»Nu er alle meteorkratere ikke runde (der findes faktisk aflange kratere på månen) men alle meteorer der rammer overfladen med mere end 15°, og det er langt de fleste, vil altid danne et rundt krater.

I Arizona i USA ligger det såkaldte Barringerkrater. Det er 1.200 meter bredt og 170 meter dybt, men meteoritten der dannede krateret, var “kun” 50 meter i diameter og vejede 300.000 ton. Når et meteor har ramt jorden, kaldes det en meteorit. Så var der også lige nogle, der lærte noget i dag.

Meteoret ramte Jorden med en hastighed på 12-13 km/s, svarende til 43.200-46.800 km/t, så der var knald på liggehønen. Sådan et meteor har en enorm kinetisk energi (bevægelsesenergi), i dette tilfælde svarende til 10 megaton TNT, og når det rammer jorden, så går det til numerolog og skifter navn til meteorit, hvorefter den kinetiske energi udløses i en kæmpe eksplosion i alle retninger. Det er denne eksplosion, der danner krateret.«

Andre himmellegemer

Hvad stjernerne, planeterne, galakserne og kometerne er for nogen størrelser, har jeg heller aldrig set nogen ordentlig forklaring på.

Igen havner vi ude i vilde forklaringer om, at himmellegemerne er projektioner eller skyldes noget elektrisk eller elektromagnetisk.

Nogen har taget billeder og optaget videoer af stjerner og planeter med FE’ernes kamera nummer et, Nikon P900 eller P1000. På disse billeder og videoer er stjernerne og planeterne totalt ude af fokus, og er bare store uklare klatter. På videoerne blafrer stjernerne på grund af uroligheder i Jordens atmosfære:

Denne blafren ligner jo vandoverfladers refleksion af lys, hvis der er krusninger eller bølger på overfladen. FE’erne tolker det da også som om, at stjernerne skinner gennem vand, specielt blandt dem der læner sig op ad teorien om en kuppel med vand ovenover. De skulle prøve at se stjernerne gennem et ordentligt teleskop, og ikke gennem et kamera, der ikke er beregnet til astronomiske observationer, og hvor fotografen ikke kan finde ud af at fokusere.

FE’ere har en opfattelse af, at alle stjerner roterer om Nordstjernen imod urets retning, men vender man sig mod syd, så roterer stjernerne omkring et punkt på den sydlige himmel med urets retning. Skønt vi på vores breddegrader i Danmark ikke kan se dette sydlige punkt, så kan man observere stjernernes rotation om punktet.

Dette skulle indebære, at stjernerne roterer omkring to punkter på den flade jord, og indtil videre er der ingen FE’ere, der har kunnet forklare det. Forklaringen ligger ellers lige for. Det er ikke stjernerne, der roterer, det er den runde jord.

Hvorfor holde den flade jord hemmelig?

FE’ere har flere forklaringer på, at den flade jord holdes hemmelig.

Den mest udbredte er, at NASA får mange milliarder dollars i tilskud om året. Det gør de også, men NASA har tusindvis af ansatte, der naturligvis skal have løn. Endvidere har de utallige eksterne leverandører, der udvikler teknologi, leverer materialer m.m., som også skal have penge, så de penge som bliver bevilget til NASA, har de rigeligt brug for. Det virker som om, at disse FE’ere blot tror, at NASA’s ledelse stikker pengene i lommen. Endvidere må man undres over, at det altid er NASA, der er skurken, for der er i alt 74 statslige rumagenturer, heraf 24 med opsendelsesmuligheder. Hertil kommer flere private firmaer, der beskæftiger sig med rumfart, hvoraf SpaceX nok er den mest kendte.

De FE’ere der tror på land med uanede ressourcer på den anden side af ismuren, tror, at “de onde de” vil have alle ressourcerne for dem selv, og derfor holder det hemmeligt.

Og så er der de meget religiøse FE’ere, der tror, at “de onde de” er satanister, der vil skjule Guds eksistens, så vi alle sammen vil føle os små og ubetydelige. Så kan “de onde de” nemmere kontrollere os.

Endelig er der de FE’ere, der hævder, at videnskabsfolk i flere århundrede har påstået, at jorden er rund. Nu vil de så ikke tabe ansigt ved at indrømme, at de tog fejl.

Alle disse forklaringer har dog en ting tilfældes: De er fuldstændig tåbelige.

Ikke bare én teori

Titlen på dette blogindlæg er “Konspirationsteorien om den flade jord”, men den burde rettelig være “Konspirationsteorierne om den flade jord”, for efter denne gennemgang, så ser man, at der ikke kun er en teori, men mange der stikker i flere retninger.

Imidlertid kniber det med fornuftige forklaringer på dem alle, eller det vil sige, der er overhovedet ikke nogen fornuftige forklaringer.

Det siger sig selv, at der skulle være rigtig mange personer involveret i en sådan konspiration. Så mange, at det jo næsten skulle være den ene halvdel af verdens befolkning, der bedragede den anden halvdel. Dette alene er være nok til, at konspirationsteorien om den flade jord helt kan afvises.

Skønt det er et observerbart faktum, at Jorden er en kugle, så vil FE’erne altid afvise alle fakta som løgne, og alle fotos og video med at det er CGI (Computer-Generated Imagery) eller filmtricks. De kunne bare tage en kikkert med til stranden, og se et skib sejle væk og forsvinde nedefra og op. De kunne også betragte en solnedgang, hvor Solen forsvinder ned under horisonten, og har den samme størrelse som midt på dagen. I stedet prøver de at dokumentere deres tro med manipulerede og misvisende videoer og dumme memes.

At tro på, at Jorden er flad, er nok det mest tåbelige, man kan tro på.

Kommentér nedenfor eller på Facebook-opslaget.

Del på sociale medier