Dunning-Kruger-effekten

Opdateret 11. maj 2024

I december 2022 annoncerede Grawemeyer Awards, at de amerikanske socialpsykologer, David Dunning og Justin Kruger, ville modtage University of Louisville Grawemeyers pris i psykologi for 2023.

David Dunning er professor ved University of Michigan og Justin Kruger er professor ved New York University Stern School of Business.

Justin Kruger og David Dunning

I 1999 lavede David Dunning og Justin Kruger et studie, hvor de konkluderede, at folk med lav kompetence inden for et felt, ikke blot havde en tendens til at overvurdere deres egne evner inden for feltet, men også, at deres lave kompetence gjorde, at de ikke var i stand til at indse deres manglende kompetence.

Studiet var inspireret af to bankrøverier i 1995, der kaldes “Greater Pittsburgh bank robberies“. Ved bankrøverierne havde de to bankrøvere ikke maskeret sig, men havde i stedet smurt citronsaft over ansigtet i den tro, at de ville være usynlige for overvågningskameraerne. Dette kan anses for at være fuldstændig ligegyldig info, men det er fa’me sjovt.

Efterfølgende har David Dunnings og Justin Krugers studie, så lagt navn til det, som vi i dag kender som Dunning-Kruger-effekten.

Nu er det jo langt fra alle, der overvurderer deres kompetencer inden for et givet felt, men der er et segment af befolkningen, hvor Dunning-Kruger-effekten er reglen snarere end undtagelsen. Og med dette segment mener jeg naturligvis konspirationsteoretikere.

Jeg har intet datagrundlag eller studier til understøttelse af denne påstand, men den bygger alene på min erfaring siden 2017 med konspirationsteoretiske videoer, opslag på de sociale medier og deres kommentarer.

Lad os se nogle eksempler på danske konspirationsteoretikere, hvor Dunning-Kruger-effekten er særligt fremtrædende.

Det første eksempel er egentlig to konspirationsteoretikere. Det er nemlig Vibeke Manniche og Max Schmeling.

Vibeke Manniche har en ufattelig tiltro til sin egen formåen, for hun er nemlig læge og har en ph.d., men sandheden er, at hun ikke har en brik forstand på særlig meget. Hun må ikke virke som selvstændig læge, da hun aldrig har færdiggjort sin KBU (Klinisk Basisuddannelse), og var også under skærpet tilsyn i et år, da hun netop virkede som selvstændig læge under coronaen, og udstedte lægeerklæringer.

I nedenstående opslag skriver hun direkte:

»Fordi det retfærdigvis ER det jeg har forstand på. Og derfor har jeg også haft ret de sidste 3 år.«

Når man læser artiklen i B.T., så indser man hurtigt, at hun ikke har haft ret i noget som helst. Vibeke Manniche påstår imidlertid, at hun er udsat for censur fra alt og alle, og specielt fra pressens side, da hun jo er af den opfattelse, at hun altid har ret. At det er fordi, at ingen anser, at hun har noget klogt at sige, falder hende slet ikke ind. Enhver indsigt i sin egen inkompetence er fuldstændig fraværende.

Tilsvarende ser vi med Max Schmeling, der har fuldstændig tillid til sine egne statistikker, skønt manden ingen forstand har på statistik. F.eks. regner han dødelighed ud i antal døde, og sammenligner med antal døde i tidligere perioder, uden at tage hensyn til hverken befolkningstal eller aldersfordeling i befolkningen. Med den hastighed som antallet af ældre stiger, så ser tallene helt anderledes ud, når man tager hensyn til dette. I sin nyeste opgørelse over dødeligheden, har Max Schmeling dog anført nogle kurver, hvor der skulle være korrigeret for population, men det er ikke til at gennemskue, hvad han foretager sig, ligesom det ikke virker som om, at dødeligheden er angivet i antal døde pr. 100.000 personer.

Det næste eksempel er Martin Tidsvilde.

Martin Tidsvilde hævder, at han har studeret grundloven i mere end 20 år. At han har styr på hvilke paragraffer, der er ændret hvornår, er jeg ikke så meget i tvivl om, men så stopper det også der. Han er uddannet automatikmekaniker, der senere kom til at hedde automatikfagtekniker og siden 2006 har heddet automatiktekniker. Han har ingen juridisk baggrund, og hans indsigt i elementær jura er ganske fraværende. Han hævder, at grundloven ikke skal fortolkes, men læses som den er skrevet, skønt han selv fortolker på livet løs. Desværre fortolker han helt forkert.

Ganske som Max Schmeling er konspirationsteoretikernes valg af statistiker, er Martin Tidsvilde deres valg af jura og grundlovsekspert.

Martin Tidsvilde hævder, at monarkiets indskrænkninger fremgår af grundlovens §§ 5-11, men han overser fuldstændig §§ 12 og 13, der indeholder de væsentligste indskrænkninger. Paragrafferne siger:

»§ 12. Kongen har med de i denne grundlov fastsatte indskrænkninger den højeste myndighed over alle rigets anliggender og udøver den gennem ministrene.

§ 13. Kongen er ansvarsfri; hans person er fredhellig. Ministrene er ansvarlige for regeringens førelse; deres ansvarlighed bestemmes nærmere ved lov.«

Kort fortalt, så er det disse paragraffer der gør, at man mange steder – men ikke alle – i grundloven, kan erstatte “kongen” med “statsministeren” eller “regeringen”. Martin Tidsvilde og hans disciple anser, at “ansvar” kun betyder den eller dem, der skal have skylden når noget går galt. At ansvar også betyder, ansvar for at træffe beslutninger og føre tingene ud i livet, forbigår fuldstændig deres opmærksomhed. I en almindelig familie, er der jo også en, der har ansvar for at vaske tøj, en der har ansvar for at støvsuge, en der har ansvar for at slå græs osv.

Sjovt nok, så kan Martin Tidsvilde godt finde ud af at erstatte “kongen” med “dronningen”.

Herudover, støder man tit på personer, der ikke blot tror de ved bedre, men enormt gerne vil virke kloge og intelligente. Som regel er de hurtigt afsløret som komplet uvidende.

Et godt eksempel på det, er Jonas Filali, der har Facebook-siden “Revolutionære Nyheder“. I dette eksempel anvender han ordet “etymologi”, men han anvender det helt forkert, og forstår tydeligvis ikke hvad det betyder:

Jonas Filali har meget høje tanker om sin egen formåen, og er tit aktiv på min Facebook-side. Her udstiller han sin uvidenhed i en sådant omfang, at man skulle tro, at han har masochistiske tendenser.

Der er dog en gruppe af konspirationsteoretikere, hvor Dunning-Kruger-effekten er særlig slem, og det er blandt flat earth’erne (FE’erne).

Se, fladjordsteorien er i den grad nem at modbevise, dels ved at deres argumentation er nem at gennemhulle, eller fordi de slet ikke har nogen. Dels fordi det er bevist, at Jorden tilnærmelsesvis er en kugle. Første gang allerede for næsten 2.500 år siden.

Alligevel fører disse personer sig frem, som om de er enormt kloge, og kender alt til matematik og fysik. Ofte med en arrogance og selvsikkerhed der nærmest er grinagtig, da alle andre end dem selv kan se, at de er snotdumme. Os andre anser de som indoktrinerede og dumme, mens de gentager de samme påstande og fraser, som de har hørt i videoer og set i dumme memes, der er lavet af andre FE’ere.

En af de danske FE’ere, der er mest fremtrædende på Facebook, er Christian Nørremark. Her fører han sig frem som en fandens karl. Imidlertid medvirkede han i afsnit tre i udsendelsen “Huxi og konspirationsteorierne“, hvor han reducerede sig selv, til et stort harmløst og ligegyldigt bamsedyr. Han fik lejlighed til at tale med Lars Løkke Rasmussen om Danmarks samarbejdsaftale med World Economic Forum, men fremstod fuldstændig uvidende.

Christian Nørremark har også lavet et opslag, hvor han kalder alle os fornuftige personer, for hjerneforladte, håbløse, hjernevaskede og at vi ikke fatter en bjælde:

Tænk engang, at man skal se den slags, fra en person, der er så snotdum, at han tror, at Jorden er flad, og tror på nærmest alle eksisterende konspirationsteorier. Hans eneste argument er, at “de” fylder os med løgn, og han har ikke skyggen af evidens for sine totalt åndsbollede påstande. Skønt han selv påstår, at han har og kan bevise og dokumentere det hele, har han intet fremlagt.

Her kan man virkelig tale om mennesker, der er så inkompetente og dumme, at de ikke er intelligente nok til at se, hvor inkompetente og dumme de rent faktisk er.

Skønt Dunning-Kruger-effekten er ganske udbredt blandt konspirationsteoretikere, så findes den også blandt befolkningen i øvrigt. I gamle dage kaldte man dem bedrevidende, og mon ikke vi alle sammen er stødt på den type, der altid vidste bedre end os andre. De er slemme nok, men tænk så på, når det er en totalt uvidende konspirationsteoretiker, der tror, at hun/han kender og har gennemskuet hele den skinbarlige sandhed.

Og lad os slutte af med “The Dunning-Kruger Song” fra “The Incompetence Opera”:

Kommentér nedenfor eller på Facebook-opslaget.

Top foto: BUDDHI Kumar-SHRESTHA, Unsplash

Del på sociale medier

1 Kommentar on “Dunning-Kruger-effekten

Comments are closed.