Konspirationsteoretikere er rigtig, rigtig bange for MitID

Så skal vi igen se et af de billeder, der flyder rundt blandt konspirationsteoretikere, så de kan blive rigtig, rigtig bange.

Her er det Connie Ringgaard, der deler billedet med teksten:

»Rema 1000 minder dig om, at de, via MitID råder over alle oplysninger på dig.
“Tak” til Rema 1000 for at være transparente og ærlige omkring MitID.«

På billedet er en seddel, der er fastgjort ved udscanningspælen – eller hvad sådan en hedder – og på sedlen står:

»KÆRE SCAN SELV KUNDE
Husk at du er oprettet
med dit MitID, så
kæden råder over alle
oplysninger på dig 😊

Ved snyd med scan selv bliver du
blokeret i hele kæden og vi anmelder
det som et butikstyveri til politiet

Købmanden«

Billedet med sedlen kan ses forneden.

Jeg tror ikke en døjt på, at der er nogen som helst Rema 1000, hvor der har hængt en sådan seddel, for det der står på sedlen, er rent vrøvl.

Vi skal lige have på plads, hvad det rent faktisk handler om, for der er jo to former for scan selv.

Der er den, hvor man scanner alle sine varer selv ved en scanner, når man er færdig med at handle, hvorefter man blot betaler med sit kort. Dette kræver ikke MitID.

Så er der den, hvor man scanner varerne med sin mobiltelefon, mens man handler ind, og betaler ved at swipe eller scanne en QR-kode, når man går ud. Ofte skal man blot vise kvitteringsbilledet til en kassemedarbejder, når man går gennem kassen. Rema 1000 Scan Selv er en sådan løsning.

Nu prøvede jeg i går aftes, at installere appen Rema 1000 Scan Selv, og efter at have indtastet navn og e-mailadresse, så skulle jeg bekræfte min alder ved hjælp af … dadadaa! … MitID. Dels er det et krav, at man er 18 år for at bruge appen, dels kan jeg også købe tobak og alkohol. Da jeg tilføjede mit kort, skulle jeg igen bekræfte kortet med MitID, men denne gang til Nets. Rema 1000 gemmer ikke dine kortoplysninger.

Så er der styr på det tekniske … Men åh nej! Nu har Rema 1000 alle oplysninger om mig … Nej gu’ har de da ej. Jeg har blot brugt MitID til at bekræfte min identitet, så Rema 1000 ved, at jeg er gammel nok, til at benytte appen.

Men hvis jeg nu snyder, og bliver taget med bukserne nede … hvad så?

Jo, ifølge betingelserne kan Rema 1000 spærre adgangen til appen, så du ikke længere kan bruge den, men på den brugerkonto jeg har oprettet, så er det kun mit navn og min e-mailadresse som Rema 1000 har registreret. Og man har ret til, at få brugerkontoen og ens personlige oplysninger slettet.

Der er fuld knald på paranoiaen hos Linda Kragh Johansen, der i kommentarerne skriver:

»Og blir man taget for snyd, ender det vel med de lukker ens mit id, så man ikk kan komme til ens penge. Godt jeg ikk har det. Ikke at jeg stjæler i butikker vel at mærke. Men ikke betryggende.«

Nej, de kan ikke lukke for dit MitID. Hvor i himlens navn står der nogen steder, at Rema 1000 har nogen som helst ret til at gøre det? Det er noget rent vrøvl.

Og så er der lige to i kommentarsporet, der vil boykotte Rema 1000. Jamen, hvor vil de så handle, for Bilka og Netto har en Scan&Go-app, Coop har en app, der kan bruges til scan selv, og Spar har en Scan & Betal-app.

Dybest set forstår jeg ikke disse mennesker, for de kan jo bare betale ved kassen.

Kommenter på Facebook-opslaget.

Del på sociale medier