Højreekstremisme, konspirationsteorier og bogafbrændinger

På det seneste har vi set demonstrationer fra den højreekstremistiske gruppe, Danske Patrioter, hvor de har brændt Koranen af foran flere ambassader.

Formanden for Danske Patrioter, Toke Utzen Lorenzen, er tidligere ekskluderet fra Stram Kurs, da han selv forsøgte at ekskludere Rasmus Paludan. Desuden har Toke Lorenzen et alenlangt strafferegister for blandt andet tyveri fra en pengetransport, hashhandel, grov vold, trusler og hærværk.

Udover Danske Patrioters Facebook-side, så har de/Toke Lorenzen også en Twitter-konto samt en YouTube-kanal.

Tilknyttet Danske Patrioter er “Patrioterne Går Live“, der styres af Philip Bagge, også et tidligere medlem af Stram Kurs. “Patrioterne Går Live” er en Facebook-side, der startede den 6. januar 2022, hvor videoer fra demonstrationer lægges op.

Nu kan man måske spørge sig selv, hvad højreekstremisme og konspirationsteorier har med hinanden at gøre.

Jo, den notoriske konspirationsteoretiker Kent Nielsen, der er tidligere rigsleder i Stram Kurs, og tidligere bestyrelsesmedlem i Frihedslisten, er stærkt tilknyttet “Patrioterne Går Live” og dermed Philip Bagge. Senest tog Kent Nielsen til folkemødet på Bornholm, hvor Philip Bagge optog videoer. Tilsyneladende med det hovedformål, at vise omverdenen, hvor store fjolser de er.

Den omvandrende tåge og konspirationsteoretiker, Søren Grinderslev, der stillede op som folketingskandidat for Stram Kurs i 2019, har også tilknytning til Philip Bagge.

Den lalleglade, uvidende, subjektive, konspirationsteoretiske og selverklærede journalist, der slet ingen research laver, Anita Vivian Alexandru, har tidligere gået i forbund med “Patrioterne Går Live”, og har blandt andet brændt to Koraner af og spyttet i Koranen.

Herudover har “Patrioterne Går Live” dækket mange af frihedsbekæmpernes demonstrationer.

I juni 2023 fik geniet Katjalivah Elleyhansen aka Livah Sunshine aka Livah Graa Mørk så den geniale idé, at hun da også ville til at brænde bøger af. Hun havde set sig sur på bogen “Det føles godt at være dig selv“, der er en børnebog, der handler om kønsidentitet. Skønt mange, også frihedsbekæmpere, var imod bogafbrændingen, så gennemførte Livah Graa Mørk den alligevel den 5. juli 2023 ved en demonstration udenfor Gentofte Hovedbibliotek. Demonstrationen blev dækket af, rigtig gættet, “Patrioterne Går Live”. I videoen nedenfor, anbefales det særligt, at man springer til 1 time, 14 minutter og 55 sekunder, hvor den enlige moddemonstrant, udklædt som Hitler, bliver overfuset af demonstranterne. Selve bogafbrændingen finder sted ca. 1 time og 50 minutter inde i videoen:

Ved demonstrationen deltog kun ganske få personer, heriblandt Kent Nielsen og Anita Alexandru, der også begge holdt tale. Tale er måske så meget sagt, for det havde mere karakter af råben og skrigen.

Udover at Livah Graa Mørk, med demonstrationens deltagere, bliver slået i hartkorn med højreekstremisme, så synes hun tilsyneladende, at det ganske uskyldigt, at brænde en bog symbolsk, men her glemmer hun vist, hvilken symbolik der ligger i bogafbrændinger.

Når jeg hører om eller ser bogafbrændinger, så er det første jeg associerer det med: Had, totalitære styrer i almindelighed og nazisme i særdeleshed, og ønsket om, at der indføres censur.

Jeg tror ikke, at jeg står alene med de associationer.

På grund af disse associationer, så er jeg også personligt imod enhver form for offentlige bogafbrændinger, og så er jeg fløjtende ligeglad med, hvilke bøger der er tale om. Det være sig Koranen, Biblen, Toraen, hinduistiske skrifter, en børnebog om kønsidentitet, De Sataniske Vers, Mein Kampf, Das Kapital eller andre. Offentlige bogafbrændinger hører efter min mening ikke til i et demokrati.

Koranafbrændingerne har givet anledning til uroligheder og demonstrationer i flere muslimske lande, og “Organisation of Islamic Cooperation” (OIC), der består af 57 lande, har fordømt Koranafbrændingerne i Danmark og Sverige, der er de eneste lande i EU, der lovmæssigt ikke har mulighed for at forhindre Koranafbrændinger.

Politiets Efterretningstjeneste (PET) har ændret terrortrusselsniveauet til “alvorligt”, hvilket er det næsthøjeste trusselsniveau af de fem, man opererer med.

På den baggrund har regeringen foreslået, at man foretager lovindgreb, der giver mulighed for at stoppe Koranafbrændingerne.

Med Lov nr 675 af 8/6/2017 afskaffede man den såkaldte blasfemiparagraf i straffeloven, der siger:

§ 140. Den, der offentlig driver spot med eller forhåner noget her i landet lovligt bestående religionssamfunds troslærdomme eller gudsdyrkelse, straffes med bøde eller fængsel indtil 4 måneder.

Det er en almindelig politisk opfattelse, at denne paragraf ville have kunnet sætte en stopper for Koranafbrændingerne, men også at man ikke ønsker at genindføre den, da der stadig skal være plads til kritik af og satire om religioner.

Der er alligevel en ting der undrer mig, for vi har jo også den paragraf man populært kalder racismeparagraffen, og den siger:

§ 266 b. Den, der offentligt eller med forsæt til udbredelse i en videre kreds fremsætter udtalelse eller anden meddelelse, ved hvilken en gruppe af personer trues, forhånes eller nedværdiges på grund af sin race, hudfarve, nationale eller etniske oprindelse eller tro eller sit handicap eller på grund af den pågældende gruppes seksuelle orientering, kønsidentitet, kønsudtryk eller kønskarakteristika, straffes med bøde eller fængsel indtil 2 år.
Stk. 2. Ved straffens udmåling skal det betragtes som en særligt skærpende omstændighed, at forholdet har karakter af propagandavirksomhed.

Hvis man prøver at fjerne det her irrelevante i paragraffen, så er det der står i stk. 1:

Den, der offentligt eller med forsæt til udbredelse i en videre kreds fremsætter udtalelse eller anden meddelelse, ved hvilken en gruppe af personer forhånes på grund af sin tro, straffes med bøde eller fængsel indtil 2 år.

Eller:

Den, der offentligt eller med forsæt til udbredelse i en videre kreds fremsætter udtalelse eller anden meddelelse, ved hvilken en gruppe af personer forhånes på grund af den pågældende gruppes seksuelle orientering, kønsidentitet, kønsudtryk eller kønskarakteristika, straffes med bøde eller fængsel indtil 2 år.

Hvis racismeparagraffen ikke er nok til at forbyde ovennævnte bogafbrændinger, så var det måske på tide at skærpe lovgivningen. Eventuelt med en ændring af racismeparagraffen, hvilket der allerede er et populært borgerforslag om.

Det der naturligvis er et dilemma, er, at en skærpelse af lovgivningen vil være en indskrænkning af ytringsfriheden.

Hvor regeringens argumenter for et lovindgreb grunder i hensyn til Danmarks og den danske befolknings sikkerhed, så er modargumentet, at det sker efter pres fra fremmede stater eller vil være et knæfald for islam. Sidstnævnte formulering kommer typisk fra den yderste højrefløj.

Jeg ser nu mere, at en undladelse af at lave et lovindgreb, er et knæfald for højreekstremisters og intolerante konspirationsteoretikeres hadefulde og intolerante handlinger, der som ovenfor nævnt, jeg ikke mener, hører hjemme i et demokrati.

Senest har, ikke overraskende, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige udtalt, at de vil have et lovindgreb til folkeafstemning. Det vil imidlertid kræve 60 mandater, men det tror jeg godt, de kan kigge i vejviseren efter. Desuden kommer disse udtalelser uden, at de har viden om den brede befolknings holdninger til spørgsmålet. Det er dog mit indtryk, at langt, langt de fleste fordømmer bogafbrændinger, men hvordan de forholder sig til et egentligt lovindgreb, der vil begrænse ytringsfriheden, er uvist.

Nu må vi se, hvad et lovforslag konkret indeholder, og om det kun er afbrænding af hellige skrifter, der vil blive omfattet, eller om der bliver lagt op til et bredere forbud mod afbrænding af alle typer skrifter.

Kommentér nedenfor eller på Facebook-opslaget.

Top Foto: Alena Darmel, Pexels

Del på sociale medier

9 Kommentarer on “Højreekstremisme, konspirationsteorier og bogafbrændinger

  1. Interessant som der ikke blev nævnt kvinden Mai Bojer som bliver støttet af medlemmer fra dig side deltog, klædt ud som Hitler og forårsagede råben, fordi hun stod og heilede og lavede bagvaskelse om at jeg drikker og ryger som gravid. Hun er fra jeres fløj og var den mest ekstremistiske af alle og har stalket mig I tre år.

    1. Det du egentligt har bedst talent for, er at synge roma sange og spille hamonika til på Christiania,
      Når du bevæger dig udenfor dette område, ja så ee resultatet altid et hamonika sammenstød, med alt og alle, selv med alle dine børne fædre og potentielle børnefædre. .

  2. Interessant som der ikke blev nævnt kvinden Mai Bojer som bliver støttet af medlemmer fra din side deltog, klædt ud som Hitler og forårsagede råben, fordi hun stod og heilede og lavede bagvaskelse om at jeg drikker og ryger som gravid. Hun er fra jeres fløj og var den mest ekstremistiske af alle og har stalket mig I tre år.

    1. Du vist uhyre parannoid, og din selvoptagethed hjælper ikke på det. Din avation imod bøger der får dig til at brænde dem af, skyldes nok de generelt modsiger dine standpunkter.

    2. – Du skal simpelthen stoppe med at tro alt handler om dig. Det er sygt Vivian … Du ligger som du har redt !

      Få noget hjælp 🙌🏼

      Alt dette kan du ikke blokere dig ud af, beklager.

    3. Hun forårsagede ikke råben. Hun sad lige så stille og udstillede, at I er sådan nogen nazityper. Lev med det, lille Vivian. DU udstillede til gengæld dig selv (..det gør du jo egentlig altid) som værende den dummeste af alt, hvad der er dumt. DET er sgu alligevel godt gået..eller noget.

    4. Har du dokumentation for det du påstår?

      Går samfundsnassernes parti ind for at censur ?

      Hvorfor er du glad N.z.sm.n?

  3. Alle bøger må naturligvis gerne brændes offentligt, hvis ejeren af bøgerne får stor glæde af dette.

Comments are closed.